Naslov (hrvatski) | Zglobna hrskavica |
Naslov (engleski) | Articular cartilage |
Autor | Luka Ðudarić MBZ: 308730 |
Autorova ustanova | Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za anatomiju) |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Temeljne medicinske znanosti Anatomija |
Sažetak (hrvatski) | Hrskavično tkivo je posebna vrsta potpornog tkiva zbog optimalnih biomehaničkih
svojstava koja su rezultat specifične biokemijske strukture međustanične tvari. Tri vrste hrskavice
– hijalina, fibrozna i elastična – razlikuju se u građi međustanične tvari i zbog toga u fizikalnim
svojstvima. Elastičnosti i čvrstoći zglobne hrskavice, odnosno mogućnosti znatne reverzibilne
mehaničke deformacije, značajno pridonose kolagena vlakanca, lučno raspoređena u
svim njezinim slojevima. Hrskavica je avaskularna i nema osjetnu inervaciju. Prehrana zglobne
hrskavice i posljedično njezina vitalnost direktno ovise o djelovanju biomehaničkih sila koje
osiguravaju difuziju hranjivih tvari u hrskavicu iz sinovijalne tekućine. Zbog potonjih činjenica u
početnim stadijima degeneracije hrskavice izostaju simptomi upale i bol. Progresijom degenerativnih
promjena svakodnevno biomehaničko opterećenje na kritično stanjenu hrskavicu dovodi
do njenog nestajanja, što u konačnici ima za posljedicu disfunkciju zgloba kakva je u
osteoartritisu. |
Sažetak (engleski) | Cartilage tissue is a special kind of supporting tissue due to optimal biomechanical
properties, which are the result of specific biochemical structure of the intercellular matrix.
Three types of cartilage – hyaline, fibrous and elastic – differ in the structure of the intercellular
matrix and therefore in the physical properties. Arch-like distributed collagen fibers in
all layers, significantly contribute to the elasticity and strength of articular cartilage, or possibilities
for considerable reversible mechanical strain. The cartilage is avascular and without
sensitive innervations. Nourishment of the articular cartilage and consequently its vitality
depend directly on the activities of biomechanical forces, which ensure the diffusion of nutrients
into the cartilage from the synovial fluid. Because of the latter fact in the initial stages
of cartilage degeneration, symptoms of inflammation and pain are absent. With progression
of degenerative changes, daily biomechanical load on the critically thinned cartilage
leads to its disappearance, which ultimately results in joint dysfunction as in osteoarthritis. |
Ključne riječi (hrvatski) |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Stručni rad - Pregledni rad |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Naslov časopisa | Medicina Fluminensis : Medicina Fluminensis |
Brojčani podaci | vol. 47, br. 1, str. 59-66 |
p-ISSN | 0025-7729 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:184:563943 |
Datum objave publikacije | 2011-03-07 |
URL dokumenta | http://hrcak.srce.hr/66090 |
Vrsta resursa | Tekst |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2017-05-10 09:01:57 |