Naslov Preživljavanje Francisella novicida pri različitim temperaturama i uzgojnim uvjetima
Autor Dominik Kolarić
Mentor Marina Šantić (mentor)
Član povjerenstva Darinka Vučković (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Gobin (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marina Šantić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za mikrobiologiju i parazitologiju) Rijeka
Datum i država obrane 2017-09-21, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Medicinska mikrobiologija
Sažetak Francisella tularensis je gram-negativna asporogena bakterija iz porodice Franciselaceae. Bakterije roda Francisella fakultativni su unutarstanični patogeni izolirani iz velikog broja različitih domaćina, uključujući i sisavce. F.tularensis subsp. tularensis uzročnik je akutne bolesti tularemije, a zbog ekstremne infektivnosti centar za kontrolu i prevenciju bolesti klasificirao ju je kao sredstvo bioterorizma kategorije A. Bolest kod ljudi s relativno niskom infektivnom dozom mogu izazvati i
... Više vrste F. philomiragia i F. holarctica. Podvrste F. noatunensis prilagođene su različitim tjelesnim temperaturama domaćina stoga F. noatunensis subsp. orientalis izaziva granulome u ribama toplih voda, a F. noatunensis subsp. noatunensis u ribama koje žive u hladnim vodama F. novicida visoko je virulentna za miševe i zamorce pa je vrlo dobar model istraživanja humane tularemije, ali može izazvati bolest kod imunokompromitiranih osoba. Ne postoje dokazi koji bi sugerirali prijenos F. novicida artropodnim vektorima ili životinjama te F. novicida nikada nije identificirana u divljim životinjama. Pretpostavlja se da je njen životni ciklus vezan za vodeni mikrookoliš jer je i sama bakterija izolirana iz slane vode. Apatogeni soj F. novicida U112, koji je korišten i u našem istraživanju, sve se češće koristi u svrhu laboratorijskih istraživanja zbog svoje niske virulencije i male mogućnosti razvoja bolesti kod ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je pratiti utjecaj različitih temperatura na preživljavanje F. novicida in vitro. Također, utvrditi jesu li uzgojni uvjeti bolji u inkubator-tresilici ili u samom inkubatoru bez tresilice. Bakterijski soj U112 podvrgnut je različitim temperaturnim uzgojnim uvjetima u razdoblju od 5 dana. Od ukupno pet, tri su uzorka inkubirana pri temperaturama od 25 ℃, 37 ℃ i 42 ℃, a dva uzorka pri temperaturama od 25 ℃ i 37 ℃ inkubirana su u inkubator-tresilici. Svakih 24 sata praćena je kinetika rasta te bakterijsko razmnožavanje. Naši rezultati pokazuju da bakterije F. Novicida nisu termofilne te pri temperaturi od 42 ℃ ugibaju već nakon dva dana inkubacije.
Pri temperaturama od 37 ℃ i 25 ℃ bez trešnja bakterije svakim danom rastu znatnom brzinom te im odgovaraju takvi uvjeti uzgoja. Uvjeti, koje pruža tresilica, bolji su za rast i razvoj bakterije F. novicida od onih koje pruža sam inkubator. Bakterije se bez tresilice bolje razmnožavaju pri temperaturi od 25 ℃ nego na 37 ℃ jer su im životni ciklus i mehanizmi preživljavanja više vezani za okoliš s relativno nižom temperaturom Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) Francisella tularensis is a gram-negative asporogenous bacterium from the Franciselaceae family. The bacteria from the Francisella genus are facultative intracellular bacteria isolated from a large number of different hosts, including mammals. F. tularensis subsp. tularensis is the cause of the acute disease tularemia and is classified as a Category A biological agent by the CDC due to its extreme infectivity. The disease can also be caused by F. philomiragia and F. holarctica in humans with
... Više a relatively low infectious dose. Subspecies F. noatunensis are adapted to the different body temperatures of the host which is why F. noatunensis subsp. orientalis causes granuloma in warm water fish and F. noatunensis subsp. noatunensis does the same in cold water fish. F. novicida is highly virulent to mice and guinea pigs so it is a very good research model for human tularemia, but it can cause the disease in immunocompromised people. There is no evidence to suggest that the transmission of F. novicida by arthropod vectors or animals nor has it ever been identified in wild animals. It is presumed that its life cycle is tied to a water microenvironment because the very bacteria were isolated from salt water. The apathogenic strain F. novicida U112, which was also used in our research, is used more and more often in laboratory research due to its low virulence and small possibility of causing a disease in humans. The aim of this work was to study the effect of different temperatures on the survival of F. novicida in vitro, and to establish whether the growing conditions are better in an incubator with and without a shaker. The bacterial strain, U112, was subject to different temperature growing conditions through a period of 5 days. From a total of five, three samples were incubated at temperatures of 25 °C, 37 °C and 42 °C, and two samples at temperatures of 25 °C and 37 °C with shaking. The growth kinetics and bacterial reproduction were measured every 24 hours. Our results show that the F. novicida are not able to survive at 42 °C after two days of incubation. The bacteria grow at a considerable speed at 37 °C and 25 °C in an incubator without a shaker, these growing conditions benefit the bacteria. The conditions in shaker are more favorable to the F. novicida . The bacteria replicate better at 25 °C than at 37 °C because their lifecycles and survival mechanisms are more connected to an environment niche with a relatively lower temperature. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
Francisella novicida
temperatura
tresilica
Ključne riječi (engleski)
Francisella novicida
temperature
shaker
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:846102
Studijski program Naziv: Sanitarno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sanitarnog inženjerstva (univ. bacc. sanit. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-03-19 09:57:32