Sažetak | Opskrba dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode od presudne je važnosti za zdravlje stanovništva. Zdravstveno je ispravna voda ona voda koja ne sadrži mikroorganizme, parazite, voda koja ne sadrži tvari koje bi mogle biti opasne po zdravlje ljudi. Voda ne smije imati miris, boju, okus te ne smije biti zagađena izmetom i štetnim kemikalijama. Kako bi bilo sigurno da je voda ispravna za ljudsku potrošnju, između ostalog, provodi se i mikrobiološko ispitivanje vode, što je i sama tema ovoga rada. U teorijskom dijelu rada bit će objašnjeno kako se uzimaju uzorci vode te kako se vrši njihov transport. Nadalje, bit će riječi o metodama kojima se vrši mikrobiološko ispitivanje, a to su brojanje klica u vodi, metoda za dokazivanje i brojanje bakterija Escherichia coli i koliformnih bakterija Colilert metodom, dokazivanje Pseudomonas Aeruginosa metodom membranske filtracije te dokazivanje enterokoka. Govorit ću o mikroorganizmima u vodi te o bolestima koje se mogu prenijeti vodom ukoliko su oni u njoj prisutni. Objasnit će se i sama mikrobiologija voda. Naravno, bit će riječi i o Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju prema kojem se i ocjenjuje voda za ljudsku potrošnju. Što se tiče praktičnog dijela, bit će obrađena voda na području Varaždinske županije. Voda će biti uzeta iz 6 različitih vodovoda, u razdoblju od 2013. do 2016. godine. U pitanju su lokalni vodovodi Čret, Jarek-Vinično, Močvarci, Ljubelj, Orehovec te vodovod Visoko. Cilj je ovoga rada bio ispitati mikrobiološku ispravnost vode za ljudsku potrošnju te analizirati dobivene vrijednosti mirkobioloških pokazatelja vode. Nakon provedenog ispitivanja vidljiva su odstupanja maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK). |