Naslov EKONOMSKO-FINANCIJSKA ANALIZA NOVE POSLOVNE IDEJE NA PRIMJERU BEZGLUTENSKE SLASTIČARNICE
Naslov (engleski) ECONOMIC AND FINANCIAL ANALYSIS OF A NEW BUSINESS IDEA USING THE EXAMPLE OF A GLUTEN-FREE PASTRY SHOP
Autor Andrea Šolić
Mentor Ivona Jukić (mentor)
Član povjerenstva Slađana Brajević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Antonija Roje (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu (Sveučilišni odjel za stručne studije) (Odsjek za menadžment, trgovinu i turizam) Split
Datum i država obrane 2024-07-10, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak U ovom radu istražuju se ključni čimbenici poduzetničkog projekta, a poseban naglasak stavljen je na teorijske i praktične aspekte investiranja i analize industrije. Teorijski dio obuhvaća izvore financiranja, što je ključan faktor za realizaciju svakog poduzetničkog pothvata. U praktičnom dijelu, kao izvor financiranja za projekt je izabran bankarski zajam, čime se omogućava detaljna analiza učinkovitosti projekta. Važnost poduzetničkog projekta proizlazi iz sposobnosti da identificira i iskoristi poslovne prilike koje mogu dovesti do stvaranja novih radnih mjesta, inovacija i gospodarskog rasta. Investiranje je neophodno za pokretanje i razvoj poslovanja, a kvalitetno provedena analiza industrije pomaže u razumijevanju tržišta, konkurencije i potencijalnih rizika. U ovom radu razrađen je poduzetnički projekt za bezglutensku slastičarnicu Kolačić, a ponuda uključuje pečene i nepečene torte i kolače, kavu te cijeđene sokove od sezonskog voća. U projektu su navedeni podaci o poduzetniku, vrsti usluge, analizi industrije, menadžmentu i marketingu. Također su prikazani financijski podaci te ocjena učinkovitosti. Cilj završnog rada je utvrđivanje isplativosti projekta, odnosno isplati li se uložiti novac te ostvaruje li se povrat na uložena sredstva. U teorijskom dijelu je stavljen naglasak na izvore financiranja, a u praktičnom dijelu odlučeno je koristiti bankarski zajam kao dio izvora kapitala. Kako bi se smanjio rizik i predvidjeli negativni utjecaji, napravljena je analiza učinkovitosti projekta. U projekciji računa dobiti i gubitka vidljivo je da poduzeće od prve godine ostvaruje dobit koja se svake godine povećava u odnosu na prethodnu. Metodom razdoblja povrata 2 utvrđeno je da se projekt isplati, dakle, ako se ovaj projekt realizira, povrat uloženih sredstava može se očekivati u drugoj godini.
Sažetak (engleski) This paper explores the key factors of an entrepreneurial project, with a special emphasis on the theoretical and practical aspects of investment and industry analysis. The theoretical part includes sources of financing, which is a key factor for the realization of any entrepreneurial venture. In the practical part, a bank loan was chosen as the source of financing for the project, which enables a detailed analysis of the project's effectiveness. The importance of an entrepreneurial project stems from the ability to identify and exploit business opportunities that can lead to the creation of new jobs, innovation and economic growth. Investment is necessary for starting and developing a business, and a well-conducted analysis of the industry helps in understanding the market, competition and potential risks. In this paper, an entrepreneurial project for the gluten-free pastry shop Kolačić was created, and the offer includes baked and unbaked cakes and cookies, coffee and squeezed juices from seasonal fruits. The project contains information about the entrepreneur, type of service, industry analysis, management and marketing. Financial data and efficiency evaluation are also presented. The target of the final paper is to determine the profitability of the project, i.e. whether it is worth investing money and whether there is a return on the invested funds. In the theoretical part, emphasis was placed on financing sources, and in the practical part, it was decided to use a bank loan as part of the capital source. In order to reduce the risk and predict the negative impacts, an analysis of the project's effectiveness was made. In the projection of the profit and loss account, it is evident that the company has been making a profit since the first year, which increases every year compared to the previous one. Using the payback period method, it was determined that the project pays 4 off, therefore, if this project is realized, the return of the invested funds can be expected in the second year.
Ključne riječi
poduzetnički projekt
financiranje projekta
bezglutenska hrana
bankarski kredit
Ključne riječi (engleski)
project financing
gluten-free food
entrepreneurial project
bank loan
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:228:883996
Studijski program Naziv: Menadžment trgovine i turizma Vrsta studija: stručni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra ekonomije (mag. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-08-23 10:59:54