Naslov Utjecaj mikrobiološkog pripravka i gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu korijena šećerne repe
Naslov (engleski) Influence of microbial preparation and nitrogen fertilization on yield and quality of sugar beet root
Autor Ivo Rešić
Mentor Suzana Kristek (mentor)
Član povjerenstva Manda Antunović (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Krunoslav Karalić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Lidija Dujmović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za agroekologiju i zaštitu okoliša) Osijek
Datum i država obrane 2020-07-16, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) Bilinogojstvo
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 631/632 - Poljoprivreda. Biljne bolesti. Zaštita biljaka
Predmetni sustav (NSK Kontrolirani rječnik)
Ishrana bilja
Mikrobiološki pripravak
Šećerna repa
Gnojidba dušikom
Sažetak Istraživanja su provedena u istočnoj Hrvatskoj na dva lokaliteta tijekom tri vegetacijske godine. U pokusu su
uključena četiri hibrida hibrida šećerna repe, od kojih su dva tolerantna, a dva osjetljiva na patogenu gljivu
Rhizoctonia solani Kühn. Pokusi su postavljeni po split – blok shemi u 4 ponavljanja na dva tipa tla, na svakom u
24 različite varijante. Elementi istraživanja bili su: A. Hibrid (A1 - tolerantan na patogenu gljivu R. solani (Santino
– Strube); A2 - tolerantan na patogenu gljivu R. solani (Jadranka - KWS); A3 - osjetljiv na patogenu gljivu R.
solani (Fred - Strube); osjetljiv na patogenu gljivu R. solani (Terranova – KWS)); B. Primjena mikrobiološkog
pripravka EM Aktiv (B1 – kontrola; B2 - tretman tla (40 l/ha); B3 - tretman tla (30 l/ha) + folijarna primjena (10
l/ha)); C. Gnojidba dušikom (C1 - na osnovu rezultata analize tla; C2 - reducirana za 30%). Prisustvo patogene gljive
R. solani potvrđeno je uzastopno 3 godine na oba tipa tla koja su se koristila u pokusu tzv. «brzom metodom» koja
je prihvaćena u svijetu i uvrštena u standardne metode dokazivanja prisustva patogene gljive R. solani u biljkama
(STRUBE – DIECKMANN; Alert LFTM) kao i izolacijom patogena korištenjem selektivnih podloga Potatoe
dekstrose agar te Corn meal agar. Mikrobiološki pripravak EM Aktiv sadrži P. fluorescens, B. megaterium i B.
subtilis. Ove benefitne bakterije svojim eksudatima mikrobicidno djeluju na patogene gljive u tlu – uzročnike truleži
korijena šećerne repe. Nadalje, mikrobiološki pripravak sadrži i dušične bakterije Azotobacter chroococcum i
Azospirillum brasilense. U varijantama gdje je primijenjen biopreparat, bilo samo apliciran u tlo ili apliciran u tlo i
folijarno, u odnosu na kontrolnu varijantu, dobiven je niži prosječni postotak inficiranih i propalih biljaka, sadržaj
kalija, natrija i alfa-amino dušika i šećera, kao i viši prinos korijena, sadržaj šećera, postotak iskorištenja šećera na
repu i prinos čistog šećera. Tolerantni hibridi su u odnosu na osjetljive hibride ostvarili niži prosječni postotak
inficiranih i propalih biljaka, sadržaj kalija, natrija i alfa-amino dušika i šećera, kao i viši prinos korijena, sadržaj
šećera, postotak iskorištenja šećera na repu i prinos čistog šećera. Međutim, značajno veća je razlika između
kontrolne varijante i varijanti u kojima je primijenjen biopreparat kod deklarirano osjetljivih hibrida u odnosu na
deklarirano tolerantne hibride.
Sažetak (engleski) The investigations were conducted in Eastern Croatia on two sites during three vegetation years. Four sugar beet
hybrids were included in the experiment, two tolerant and two sensitive to the pathogenic fungus Rhizoctonia solani
Kühn. The experiments were set up according to a split - block scheme in 4 repetitions on two soil types, each in 24
different variants. Elements of the study were: A. Hybrid (A1 - tolerant to pathogenic fungi R. solani (Santino –
Strube); A2 - tolerant to pathogenic fungi R. solani (Jadranka - KWS); A3 - sensitive to pathogenic fungi R. solani
(Fred - Strubs); sensitive to pathogenic fungus R. solani (Terranova - KWS)); B. Application of microbiological
preparation EM Aktiv (B1 - control; B2 - soil treatment (40 l / ha); B3 - soil treatment (30 l / ha) + foliar application
(10 l / ha)) C. Nitrogen fertilization (C1 - based on soil analysis results; C2 - reduced by 30%)). The presence of the
pathogenic fungus R. solani was confirmed using the so-called „fast method“ repeatedly for all 3 years on both soil
types used in the experiment. The "fast method" is accepted worldwide and is included in the standard methods of
demonstrating the presence of the pathogenic fungus R. solani in plants (STRUBE - DIECKMANN; Alert LFTM).
Also, R. solani was confirmed through the isolation of pathogens using selective media as Potato dextrose agar and
Corn meal agar. The microbiological preparation EM Aktiv contains P. fluorescens, B. megaterium and B. subtilis.
Because of their exudats, these beneficial bacteria have a microbicidal effect on pathogenic fungi in the soil -
causative agents of sugar beet root rot. Furthermore, the microbiological composition contains nitrogenous bacteria
A. chroococcum and A. brasilense. In variants where biopreparation was applied, either solely applied into the soil
or applied into the soil and foliar, compared to the control variant, a lower average percentage of infected and failed
plants, potassium, sodium and alpha-amino nitrogen and sugar content was obtained, as well as higher root yield,
sugar content, percentage of sugar utilization in beet root and pure sugar yield. Tolerant hybrids achieved a lower
average percentage of infected and failed plants, potassium, sodium and alpha-amino nitrogen and sugar content than
sensitive hybrids, as well as higher root yield, sugar content, sugar beet yield and pure sugar yield. However,
significantly higher is the difference between the control variants and variants with biopreparation observing
sensitive hybrids than it is on the variants with tolerant hybrids.
Ključne riječi
mikrobiološki pripravak
šećerna repa
Rhizoctonia solani
prinos
kvaliteta korijena
Ključne riječi (engleski)
microbiological preparation
sugar beet
Rhizoctonia solani
yield
root quality
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:151:334389
Datum promocije 2020
Studijski program Naziv: Poljoprivredne znanosti Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda (dr.sc.)
Vrsta resursa Tekst
Opseg 166 str.; ilustr. ; 30 cm
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena disertacija
Datum i vrijeme pohrane 2020-09-25 09:34:20