Sažetak | Znanost o prehrani mnogo duguje pomorstvu. Kod stradanja i obolijevanja pomoraca stjecala su se nova saznanja o bolestima nepravilne prehrane. Pomorska zanimanja su vrlo specifična, tu je boravak na brodu u dužem periodu, odvojenost od kopna, pomorci na brodu osim što rade, provode i svoje slobodno vrijeme. Prehrana predstavlja vrlo važan segment zdravlja čovjeka, a naročito u otežanim uvjetima kao što je prehrana na brodu. Stoga je organizacija prehrane zahtjevan posao, od nabave, skladištenja, pripreme, a sve da bi se osigurala pravilna, dovoljna, raznovrsna prehrana u cilju zdravlja pomoraca i osigurala njihova efikasnost pri obavljanju zadataka. Vrlo je važna i primjena HACCP-a, sustava kontrole nad kemijskim, fizikalnim i biološkim opasnostima koje su važne za sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje, prerade, pakiranja, skladištenja, prijevoza i distribucija. A sve to doprinosi sigurnosti ljudi i posade na brodu. |