Naslov Biološki učinci fenolnih kiselina iz odabranih vrsta porodice Lamiaceae
Naslov (engleski) Biological effects of phenolic acids from selected Lamiaceae species
Autor Maja Bival Štefan MBZ: 264244
Mentor Sanda Vladimir-Knežević (mentor)
Član povjerenstva Renata Jurišić Grubešić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Biljana Blažeković (član povjerenstva)
Član povjerenstva Donatella Verbanac (član povjerenstva) MBZ: 133213
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijski fakultet (Zavod za farmakognoziju) Zagreb
Datum i država obrane 2015-07-23, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Farmacija Farmacija
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 615 - Farmakologija. Terapeutika. Toksikologija
Sažetak U okviru ovog doktorskog rada po prvi put je provedeno opsežno usporedno istraživanje bioloških učinaka
14 prirodnih fenolnih kiselina, prevalidacija metode određivanja ukupnih hidroksicimetnih derivata u biljnim
drogama, fitokemijska karakterizacija fenolnih kiselina i flavonoida te biološki učinci odabranih vrsta roda
Micromeria Bentham (Lamiaceae). Antioksidacijski učinak fenolnih kiselina ispitan je primjenom četiri različite
spektrofotometrijske metode. Hidroksicimetne kiseline su pokazale bolja antioksidacijska svojstva u odnosu na
većinu hidroksibenzojevih kiselina, a iznimno dobar antioksidacijski učinak utvrđen je za ružmarinsku, kavenu i
galnu kiselinu. Citotoksični učinak fenolnih kiselina ispitan je na HepG2 i THP 1 staničnim kulturama primjenom
MTS testa, pri čemu većina testiranih kiselina nije pokazala značajnije smanjenje vijabilnosti stanica. Istraživanje
protuupalnog djelovanja fenolnih kiselina istaknulo je galnu, ružmarinsku, klorogensku, kavenu i sinapinsku kiselinu
kao dobre inhibitore interleukina-6. Komet testom na uzorku humane krvi nakon tretiranja bovericinom, dokazan je
dobar antigenotoksični učinak svih ispitanih fenolnih kiselina.Fitokemijska analiza fenolnih kiselina i flavonoida u
biljnim vrstama porodice Lamiaceae provedena je primjenom kromatografskih (HPTLC, RP-HPLC-DAD, LC-ESIMS/
MS) i spektrofotometrijskih metoda. U etanolnim ekstraktima vrsta M. croatica, M. juliana i M. thymifolia
identificirano je jedanaest fenolnih kiselina i petnaest flavonoida. Kriptoklorogenska, neoklorogenska, 3-p- i 4-pkumaroilkina,
3-(3,4- dihidroksifenil)mliječna, salvianolna kiselina B i J te dimer i trimer ružmarinske kiseline po
prvi put su identificirane u navedenim vrstama. Izuzev luteolinskih i akacetinskih derivata u vrstama M. juliana i M.
thymifolia, ostali su flavonoidi također prvi put identificirani u ispitivanim vrstama roda Micromeria. Ustanovljena su
dobra antioksidacijska, protuupalna i antigenotoksična svojstva odabranih biljnih vrsta, pri čemu se istaknula
endemična vrsta M. croatica.
Dobiveni rezultati ukazali su na veliki biomedicinski potencijal ispitanih fenolnih kiselina i vrsta roda Micromeria.
Sažetak (engleski) A comprehensive comparative study of the biological effects of 14 natural phenolic acids, prevalidation of
total hydroxycinnamic assays, identification of phenolic acids and flavonoids as well as biological activities of
selected Micromeria species were conducted for the first time in this doctoral thesis.
Antioxidant activity of phenolic acids was tested using four different spectrophotometric methods. Hydroxycinnamic
acids had better antioxidant properties than most hydroxybenzoic acids. Evaluation of antioxidant activity highlighted
rosmarinic, caffeic and gallic acids as the best ones. Cytotoxic effect of phenolic acids was studied on HepG2 and
THP-1 cell cultures using MTS test, and phenolic acids did not show significant reduction of cell viability.
Investigation of phenolic acids' anti-inflammatory activity revealed gallic, rosmarinic, chlorogenic, caffeic and
sinapinic acids as good inhibitors of interleukin-6 production. Comet assay on human blood cells treated with
beauvericin proved good antigenotoxic effects of all tested phenolic acids.
Phytochemical analysis of polyphenols was carried out using various chromatographic (HPTLC, RP-HPLC-DAD, LCESI-
MS/MS) and spectrophotometric methods. Eleven phenolic acids and fifteen flavonoids were identified in the
ethanolic extracts of M. croatica, M. juliana and M. thymifolia. Chriptochlorogenic, neochlorogenic, 3-p- and 4-pcoumaroylquinic,
3-(3,4- dihydroxyphenil)lactic, salvianolic acid B and J as well as dimer and trimer of rosmarinic
acid were identified in these species for the first time. With exception of luteolin and acacetin derivatives in M. juliana
and M. thymifolia, flavonoids were identified for the first time in the tested species. Good antioxidant, antiinflammatory
and antigenotoxic properties were established for investigated Micromeria species with special emphasis
on endemic M. croatica.
Obtained results revealed the great biomedical potential of tested phenolic acids and Micromeria species.
Ključne riječi
fenolne kiseline
flavonoidi
Micromeria
antioksidacijski učinak
citotoksični učinak
protuupalni učinak
IL-6
antigenotoksični učinak
Ključne riječi (engleski)
phenolic acids
flavonoids
Micromeria
antioxidant effect
cytotoxic effect
antiinflammatory effect
IL-6
antigenotoxic effect
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:163:698085
Studijski program Naziv: Farmaceutsko-biokemijske znanosti Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor znanosti (dr. sc.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2016-04-06 13:44:11