Naslov Kliničko značenje ekvola kao bioaktivnog metabolita daidzeina
Autor Marga Cvjetićanin
Mentor Sanda Vladimir-Knežević (mentor)
Član povjerenstva Biljana Blažeković (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Sanda Vladimir-Knežević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Vladimir Trkulja (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijski fakultet (Zavod za farmakognoziju) Zagreb
Datum i država obrane 2023-09-27, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Farmacija Farmacija
Sažetak Cilj istraživanja
Danas se na tržištu Republike Hrvatske nalaze biljni pripravci za ublažavanje menopauzalnih tegoba na
bazi soje i crvene djeteline. Nova znanstvena istraživanja upućuju na potrebnu podjelu populacije na
proizvođače i neproizvođače ekvola jer se terapijski učinak izoflavona može očekivati u osoba koje
mogu stvoriti aktivni metabolit ekvol. Stoga je cilj specijalističkog rada dati sustavni pregled
istraživanja o ovoj temi i ukazati na važnost stvaranja ekvola za terapijski učinak biljnih lijekova i
dodataka prehrani na bazi soje i crvene djeteline.
Materijal i metode
Istraživanja u okviru ovoga specijalističkog rada teorijskog su karaktera i uključuju pregled dostupne
literature o dosadašnjim suvremenim znanstvenim istraživanjima ekvola kao bioaktivnog metabolita
daidzeina. U pretraživanju su se koristile dostupne elektronske bibliografske baze podataka kao što
su: PubMed, ScienceDirect, Elsevier, Frontiers media, Plos one, Wolter Kluwer i dr. Upotrijebljene su
tražilice Google i Google Scholar.
Rezultati
U okviru ovog rada prikazani su rezultati istraživanja učinka ekvola na različita područja ljudskog
zdravlja s naglaskom na menopauzalne tegobe, kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, demenciju,
PMS, karcinom dojke i prostate te starenje kože. U pregled su uključena i istraživanja o strukturi i
mehanizmu djelovanja ekvola te istraživanja o crijevnim bakterijama koje su uključene u proces
stvaranja ekvola iz daidzeina. Napravljen je osvrt na dodatke prehrane na bazi ekvola i na biotehnološki
pristup proizvodnji funkcionalne hrane s ekvolom.
Zaključak
Ekvol je aktivni metabolit izoflavona nastao isključivo djelovanjem crijevnih bakterija u osoba koji su
„proizvođači ekvola“. Mehanizam djelovanja ekvola još uvijek nije do kraja razjašnjen iako je dokazano
da je selektivni modulator ERβ pa ga svrstavamo u SERM. Sve je više kliničkih dokaza o djelovanju
ekvola, međutim, potrebne su duže, randomizirane kliničke i opservacijske studije biološkog utjecaja
S-ekvola u ljudskom organizmu. Razvijen je standardizirani prirodni dodatak prehrani koji sadrži S-
(−)ekvol, a dobiva se fermentacijom otopine sojinih klica sojem bakterija Lactococcus 20-92 mliječne
kiseline.
Sažetak (engleski) Objectives
On the market of the Republic of Croatia there are herbal products based on soy and red clover used
for the relief of menopausal symptoms. New scientific research points to the need to divide the
population into equol producers and equol non-producers, since only the individuals who can produce
the active metabolite equol can be expected to have the therapeutic effect of isoflavones. Therefore,
the aim of this work is to provide a systematic overview of the research on this topic and to highlight
the importance of equol formation for the therapeutic effect of herbal drugs and dietary supplements
based on soy and red clover.
Material and methods
Research in this paper is a theoretical one and includes a detailed overview of the available literature
on current modern scientific research on equol as a bioactive metabolite of daidzein. Available
electronic bibliographic databases such as: PubMed, ScienceDirect, Elsevier, Frontiers media, Plos one,
Wolter Kluwer, etc. were used in the research. Google and Google Scholar search engines were used
for the data collection
Results
This paper presents the research results on the effects of equol on various areas of human health,
focusing on menopausal symptoms, cardiovascular disease, osteoporosis, dementia, PMS, breast and
prostate cancer and skin aging. The review also includes research on the structure and mechanism of
action of equol, as well as on colonic bacteria involved in the process of forming equol from daidzein.
An overview of equol-based dietary supplements and the biotechnological approach to the production
of equol-containing functional foods is provided.
Conclusion
Equol is an active isoflavone metabolite formed exclusively by the action of intestinal bacteria in
humans that are equol producers. The effect of equol is not yet fully understood, but it has been
shown to be a selective modulator of ERβ and is classified as a SERM. Clinical evidence of the effects
of equol is growing, but longer randomized clinical trials and observational studies of the biological
effects of S-equol in the human body are still needed. A standardized natural dietary supplement
containing S-(-)equol has been developed and is obtained by fermenting a solution of soybean sprouts
with a strain of Lactococcus 20-92 lactic acid bacteria.
Ključne riječi
ekvol
daidzein
Ključne riječi (engleski)
equol
daidzein
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:163:629745
Studijski program Naziv: Fitofarmacija s dijetoterapijom Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski specijalistički Akademski / stručni naziv: sveučilišni magistar/sveučilišna magistra fitofarmacije s dijetoterapijom (univ. mag. pharm.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-02-07 14:50:55