Sažetak | Zakiseljavanje mora je proces koji se događa zbog porasta koncentracije ugljikovog dioksida u oceanima, što dovodi do snižavanja pH vrijednosti. Ono u velikoj mjeri ovisi o koncentraciji ugljikovog dioksida u oceanima, no mogu ga pospješiti i drugi faktori, kao što su proces nitrifikacije i porast temperature. Zbog globalnog zatopljivanja zakiseljavanje mora je posljednjih godina posebno zainteresiralo znanstvenike i širu javnost. U ovom radu napravljen je pregled do sada proučenih utjecaja zakiseljavanja mora na neke od ključnih skupina morskih organizmima. U svjetlu povećanja koncentracije pH u moru sagledan je proces kalcifikacije kod organizama koji ugrađuju kalcijev karbonat u svoje tijelo (planktonski organizmi, koralji, bodljikaši, mekušci i rakovi), a uz to obrađeni su problemi koji se javljaju u organizama koji ne kalcificiraju, kao što su ribe. Posebno su obrađene i makroalge. Znanstvenici su primijetili da različiti organizmi različito reagiraju na zakiseljavanje, no svi se slažu da se sa smanjenjem pH vrijednosti oceana i svjetskih mora promijeniti i ravnoteža te će to utjecati na ključne kemijske i biološke procese. Čovjek je jedan od važnijih modifikatora okoliša. Nastavi li se trend povećanja emisije CO2 doći će do ozbiljnih poremećaja u morskom ekosistemu. Mogle bi nestati vrste koje igraju važnu ulogu u hranidbenim mrežama, poremetio bi se život i produkcija fitoplanktona, došlo bi do nestanka koraljnih grebena, a sve to dovelo bi do nepovratnih promjena u morskom okolišu i dramatičnih posljedica za čovječanstvo. |
Sažetak (engleski) | Ocean acidification is a process that occurs due to an increase in carbon dioxide concentration in the oceans, which leads to lower pH values. It largely depends on the concentration of carbon dioxide in the ocean, but it can be enhanced by other factors, such as the process of nitrification and temperature rise. Due to global warming, ocean acidification has particularly intrigued scientists and general public for the last few years. This work presents the overview of studies made about the impact of ocean acidification on some key groups of marine organisms. Because of the foreseen increase of pH concentration in the sea, a special attention was paid to the process of calcification in organisms that encrust calcium carbonate (plankton, corals, echinoderms, molluscs and crustaceans) and beside that, the problems that non-calcifying organisms face, such as fishes, were addressed. Macroalgae were also discussed. Scientists have noticed that different organisms react differently to ocean acidification, but they all agreed that, with the decrease of pH concentration in the oceans and world seas, the balance will be changed, and that will impact key chemical and biological processes. Man is one of the most important environmental modifiers. If the trend of increasing CO2 emission continues, it will cause serious disturbances in the marine ecosystem. Species that play important roles in food webs could disappear, the life and production of phytoplankton would be disrupted, there would be no more coral reefs, and all this would lead to irreversible changes in the marine environment and dramatic consequences for humanity. |