Naslov | Projektiranje uređaja za pripravljanje toplih napitaka |
Naslov (engleski) | Designing a device for preparation of hot drinks |
Autor | Roberto Pertić |
Mentor | Deni Vale (mentor) |
Član povjerenstva | Ivan Pentek (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Deni Vale (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Marko Turk (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Istarsko veleučilište - Universita Istriana di scienze applicate Pula |
Datum i država obrane | 2024-02-29, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | TEHNIČKE ZNANOSTI Elektrotehnika Elektronika |
Sažetak | Tema ovog rada je projektiranje i izrada prototipa uređaja za pripremu toplih napitaka. U radu su detaljno opisani koraci u procesu dizajniranja, od konstruiranja putem računala i odabira materijala, provođenja laboratorijskih mjerenja i njihove analize, odabira i načina povezivanja električnih, elektroničkih i elektromehaničkih komponenti uređaja u funkcionalnu cjelinu, do programiranja ugrađenog računalnog sustava i određivanja parametara ključnih za optimalan rad uređaja. Provedena su mjerenja zagrijavanja i hlađenja tekućine u spremniku, odnosno temperaturne regulacije, izračun učinkovitosti, te mjerenja protoka kako bi se utvrdile njegove karakteristike za pružanje najučinkovitijih rezultata. Zaključeno je da je razvijeni uređaj za pripremu toplih napitaka uglavnom ostvario sve zadane ciljeve tehničkih karakteristika. Ustanovljeno je da uređaj korisnicima pruža brzu isporuku napitka te praktičniju i učinkovitiju pripremu napitaka u ugostiteljskim objektima i uredima gdje postoji veći broj korisnika. Međutim, zbog specifičnosti njegove funkcionalnosti, ne preporučuje se za osobnu uporabu niti u uredima s manjim brojem korisnika. |
Sažetak (engleski) | The topic of thesis work is designing and making a prototype of a device for preparing hot drinks. The paper describes in detail the steps in the design process, from computer design and material selection, laboratory measurements and their analysis, selection and methods of connecting the electrical, electronic and electromechanical components of the device into a functional unit, to programming the built-in computer system and determining key parameters for optimal operation of the device. Measurements of heating and cooling of the liquid in the tank, i.e. temperature regulation, efficiency calculation, and flow measurements were carried out in order to determine its characteristics for providing the most efficient results. It was concluded that the developed device for the preparation of hot drinks mostly achieved all the set goals of the technical characteristics. It was established that the device provides users with fast delivery of beverages and more practical and efficient preparation of beverages in catering establishments and offices where there are a large number of users. However, due to the specificity of its functionality, it is not recommended for personal use or in offices with a smaller number of users. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:212:253424 |
Studijski program | Naziv: Mehatronika Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka mehatronike (bacc.ing.mech.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2024-03-06 09:32:18 |