Sažetak | Jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice je šećerna bolest ili dijabetes. Ova
najčešća endokrinološka bolest odlikuje se poremećajem glikemije, a posljedica je
neodgovarajućeg rada gušterače. Gušteračine beta stanice ne produciraju inzulin kao odgovor
na porast razine gukoze u krvi, nakon npr. obroka a koji je neophodan da bi stanice glukozu
mogle preuzeti i prevesti ju u energiju. Kod potpunog nedostatka inzulina govorimo o tipu 1,
dok kod djelomičnog nedostatka inzulina govorimo o tipu 2 dijabetesa. Višak glukoze se
urinom eliminira iz organizma, ali samo stanje vodi cijelom nizu metaboličkih poremećaja i
komplikacija. Upravo su kronične komplikacije dijabetesa najopasnije; glavni uzročnik smrti
dijabetičara su kardiovaskularne bolesti.
Dijabetes tip 1 se najčešće javlja kod djece, odnosno do 30. godine života, uz najvišu
incidenciju 10. do 12. godine kod djevojčica i 12. do 14. godine kod dječaka. Od ukupnog borja
dijabetičara 7 do 10 % ih ima tip 1, a incidencija rapidno raste u Europi, posebice sjevernim
zemljama.
Prehrana djeteta s dijabetesom tipa 1 je dijabetička dijeta u kojoj je poseban naglasak stavljen
na adekvatan unos makaro i mikronutrijenata kako bi se omogućio normalan rast i razvoj
djeteta, te razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti. Važno je energetski unos prilagoditi fazi
razvoja u kojoj se dijete nalazi, a uzimajući u obzir njegovu fizičku aktivnost. U slučaju da dijete
ima povećanu tjelesnu masu, tada je potrebno ograničiti energetski unos. No odlike
dijabetičkog jelovnika djeteta s dijabetesom tipa 1 su raznovrsnost i redoviti obroci usklađeni
s terapijom. Danas je na tržištu dostupna cijela paleta funkcionalnih proizvoda namijenjenih
dijabetičarima, a pojavila su se i nenutritivna sladila poput stevije koja otvaraju brojne
mogućnosti u planiranju prehrane dijabetičara.
U konačnici, ključna je suradnja djeteta, posvećenost roditelja i dobra edukacija od strane
dijetetičara i liječnika. |
Sažetak (engleski) | One of the biggest public health problems of today is diabetes. This, the most common
endocrine disease is characterised with impaired glycaemia, and represents a consequence
of inadequate pancreatic function. Pancreatic beta cells do not produce insulin as a response
to increased blood glucose level after a, e.g. meal which is necessary for glucose utilization to
produce energy. If complete lack of insulin is present, than we talk about type 1 diabetes
(DMT1), while in partial insulin production type 2 is in action. Surplus of glucose is eliminated
by urine, but the condition leads towards a number of metabolic conditions and complications.
Therefore, chronic complications of diabetes are the most dangerous, the main cause of death
of diabetics are cardiovascular diseases.
DMT1 is more common among children, it is most commonly diagnosed by 30 years of age.
The highest incidence among girls is between age 10 and 12, while among boys at age 12 to
14. Out of all diabetics, 7 to 10 % have type 1, and rapid growth in incidence rates are observed
in European countries, especially northern.
Diet of child with DMT1 is a diabetic diet in which special emphasis is put on adequate intake
of macro and micronutrients in order to enable normal growth and development of a child, as
well as its cognitive development. Energy intake needs to be adapted according to the
development phase child is in, considering child's physical activity. In case of increased body
mass, energy intake needs to be restricted. Still, the main features of meal plan for a child with
DMT! Are variety and regular meals balanced, adapted according to therapy. Today, a variety
of functional products for diabetics are available on the market, and together with non-nutritive
sweeteners like Stevia open almost infinite possibilities in planning a diabetic meal plan.
Finally, child's cooperation, parents' dedication and proper education by dietitian and medical
doctor are crucial. |