Sažetak | Cilj istraživanja bio je analizirati prehrambene i životne navike djece s područja grada Osijeka s obzirom na socioekonomski status roditelja i rizike za pretilost u djece. Među djecom starosti 7 godina utvrđeno je kako u prosjeku imaju 4,97 ± 1,98 zajedničkih obiteljskih objeda tjedno. Dnevna konzumacija povrća je 1,92 ± 1,02 porcija i 1,88 ± 1,06 porcija voća, što je ispod preporučenog unosa. Ipak, djeca koja jedu više voća jedu i više povrća (r=0,392) i imaju veći broj zajedničkih obiteljskih objeda (r=0,191). Prosječno vrijeme koje djeca svakodnevno provedu ispred TV-a iznosi 2,02 ± 0,95 h a ispred računala 0,90 ± 0,74 h. Dječaci provode značajno više vremena ispred računala u usporedbi s djevojčicama (p=0,008). Najviše vremena ispred ekrana provode pretila i djeca s povećanom tjelesnom masom. Djeca su u prosjeku aktivna 5,62 ± 1,55 dana u tjednu (minimalno 1 h dnevno), bez razlika po spolu, a statistički značajno najmanje aktivna su pretila i djeca s povećanom tjelesnom masom. Potvrđena je negativna povezanost između vremena provedenog ispred TV-a i fizičke aktivnosti djece (r=-0,139). U prosjeku, djeca spavaju 9,28 ± 0,95 h/dan i zadovoljavaju minimalno preporučeni broj sati sna, a prvorođena djeca imaju nadulji san (p=0,018). Djeca koja u školu idu pješice imaju značajno niži dijastolički krvni tlak (p=0,004) i više su fizički aktivna (p<0,001) u usporedbi s djecom koja u školu idu prijevozom. Također, djeca nezaposlenih majki provode više vremena ispred TV-a (p=0,019), ali imaju više zajedničkih objeda u tjednu (p=0,005) kao i više porcija povrća dnevno (p=0,019) u odnosu na djecu zaposlenih majki. Rezultati potvrđuju literaturne navode o rizicima i rizičnom ponašanju povezanim s pretilošću djece te ukazuju na ulogu roditelja na formiranje prehrambenih i životnih navika svoje djece. |
Sažetak (engleski) | The aim was to analyse dietary and lifestyle habits of children from the city of Osijek area from the aspect of parental socioeconomic status and obesity risk factors. The average number of family meals of 7-year old children is 4.97 ± 1.98 per week. Daily consumption of vegetables is 1.92 ± 1.02 portions and 1.88 ± 1.06 portions of fruits, which is below the recommendation. However, children who eat more fruits eat more vegetables (r=0.392) and have more family meals (r=0.191). The average time children spend in front of TV is 2.02 ± 0.95 h and additional 0.90 ± 0.74 h in front of a computer. Boys spend more time in front of a computer than girls do (p=0.008). The highest screen time have obese and overweight children. On an average week, children are active 5.62 ± 1.55 days (min 1 h activity), with no gender differences, but again obese and overweight children are the least active. Negative correlation between screen time (TV) and physical activity (r=-0.139) was confirmed. Average sleep time is 9.28 ± 0.95 h/day which is the lowest recommended sleep time, but firstborn children have the longest sleep (p=0.018). Children who walk to school have significantly lower diastolic blood pressure (p=0.004) and highest physical activity (p<0.001) in comparison to children driven to school. Also, children of unemployed mothers spend more time in front of a TV (p=0.019), but have more family meals during a week (p=0.005) and more portions of vegetables per day (p=0,019) in comparison to children of employed mothers. The results confirm literature reports on risk factors for obesity in children and point out to the role parents have on children's diet and lifestyle. |