Sažetak | Plavac mali sorta je izuzetnog kvalitativnog potencijala, od koje se mogu proizvesti izvrsna crna vina, a njegova je originalnost jedan od najvećih vinskih aduta Republike Hrvatske. Povijesno gledano, precima se plavca malog smatraju crljenak kaštelanski i dobričić. Zbog visokih zahtjeva za suncem i toplinom, područje je uzgoja plavca malog vrlo ograničeno unatoč velikoj popularnosti i potražnji pa se tako uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji, najviše na Pelješcu te južnodalmatinskim otocima Hvaru, Braču, Korčuli i Visu, iako ga se može pronaći i u vinogradima sjevernije uz obalu. O kvaliteti vina nastalih od sorte plavac mali govori i činjenica da je njegovo vino bilo prvo vino zaštićenog geografskog porijekla u SFRJ. Ovu sortu odlikuje dugo vegetacijsko razdoblje, dozrijeva vrlo kasno i potrebno mu je puno topline i svjetlosti za puno dozrijevanje, a poznat je i po svojoj tolerantnosti na sušu. Na opća klimatska obilježja uzgojnog područja plavca malog znatan utjecaj imaju reljef, nadmorska visina i blizina mora. Od plavca se malog odavno proizvode slatka, desertna vina, ponajprije zbog čvrstih i otpornih bobica, a najčešće se proizvode tradicionalni prošeci, dobiveni sušenjem bobica nakon berbe. Zbog svojih sortnih značajki, vina dobivena od plavca malog zahtijevaju dulje dozrijevanje uz obavezno odležavanje u drvenim bačvama. Nastao spontanim prirodnim križanjem, prepoznat od strane naših predaka, odabran i očuvan do danas, bogato je nasljeđe, ali i velika obaveza da se tu sortu i dalje nastavi njegovati i unaprjeđivati kako bi smo ju mogli ostaviti našim potomcima. |
Sažetak (engleski) | Plavac mali is a sort of exceptional qualitative potential. By using this sort, excellent red wines can be produced, and its originality is one of the greatest wine trumps of the Republic of Croatia. Historically, the ancestors of Plavac mali are considered to be Crljenak Kaštelanski and Dobričić. Due to high demands for sun and heat, the area of cultivation of Plavac mali is very limited, despite its great popularity and demand, so it is grown in central and southern Dalmatia, mostly on Pelješac and the southern Dalmatian islands of Hvar, Brač, Korčula and Vis, although it can also be found in vineyards further north along the coast. The quality of wines made from the Plavac Mali variety is also proven by the fact that his wine was the first wine of protected geographical origin in the Socialist Federal Republic of Yugoslavia. This variety is characterized by a long growing season, it ripens very late and needs a lot of heat and light for full ripening, and is also known for its drought tolerance. The general climatic characteristics of the Plavac mali breeding area are significantly influenced by the relief, altitude and proximity to the sea. Sweet, dessert wines have long been produced from Plavac mali, primarily because of their firm and resistant berries. Most often, traditional prosecco is produced, obtained by drying the berries after harvest. Due to their varietal characteristics, wines obtained from Plavac mali require longer maturation with mandatory aging in wooden barrels. Created by spontaneous natural crossing, recognized by our ancestors, selected and preserved to this day, it is a rich heritage, but also a great obligation to continue to nurture and improve this variety so that we can leave it to our descendants. |