Sažetak | Pšenica je najznačajnija žitarica u Hrvatskoj koja se koristi u prehrani ljudi. Kod uzgoja
pšenice bitan je njezin životni ciklus koji utječe na pojedina svojstva pšenice, kako na
morfološka, tako i na kemijska i biološka svojstva. Oplemenjivanjem se dobivaju pšenice s
određenim kvalitetativnim svojstvima koje daju zadovoljavajuće prinose. Jedna sorta
predstavlja majku, a druga oca, s unaprijed poznatim svojstvima. Križanje može biti
jednostruko, povratno i višestruko i se obavlja obično u svibnju. Jedna od institucija koja se
bavi oplemenjivanjem i proizvodnjom bilja je Bc-institut d.d. Zagreb koja istražuje mnoge
žitarice poput kukuruza, ječma, zobi, pšenoraži (triticale), pravog pira, soje, pa tako i pšenice.
Kvaliteta pšenice prati se analizama kao što su hektolitarska masa, masa 1000 zrna, udio
vode, proteina i pepela, sedimentacijska vrijednost, broj padanja, određivanje reoloških
svojstava na farinografu, ekstenzografu i amilografu. U posljednjih nekoliko godina Bc-institut
priznao je 9 sorti pšenice, a to su: Bc Anica 2010. godine, Bc Tena i Bc Lorena 2011. godine,
Bc Irena, Bc Darija i Bc Irma 2012. godine, Bc Bernarda, Bc Mandica i Bc Certissa priznate
2014. godine. |
Sažetak (engleski) | Wheat is the most important cereals in Croatia, which is used in human nutrition. When breeding wheat essential that its life cycle, which affects the individual characteristic, morphological, as well as the chemical and biological characteristic. Breeding to achieve high quality characteristic that give satisfactory yields. One variety is the mother, and another father, with previously known characteristics. Hybridization can be a single, return, and
multiply, and is done usually in May. One of the institutions dealing with agriculture and tourism is the Bc-Institute Inc. Zagreb, which explores many cereals such as maize, barley, oats, triticale, spelled, soybeans and wheat. Wheat quality is monitored analyses such as hectolitre weight, 1000 grain content of water, protein and ash content, sedimentation value,
falling number, farinograph, extensograph and amylograph. In the last few years Bc-institute admitted nine wheat varieties, namely: Bc Anica 2010, Bc Tena and Bc Lorena 2011, Bc Irena, Bc Darius and Bc Irma 2012, Bc Bernard, Bc Mandic and Bc Certissa recognized in 2014. |