Naslov | Praćenje troškova kod pružatelja ugostiteljskih usluga |
Naslov (engleski) | Cost tracking in Catering Industry |
Autor | Margareta Đurić |
Mentor | Jasna Vuk (mentor) |
Član povjerenstva | Ivica Voloder (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Anamarija Wagner (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište RRiF Zagreb |
Datum i država obrane | 2018-11-23, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Računovodstvo |
Sažetak | Praćenje troškova kod pružatelja ugostiteljskih usluga je specifično, a cilj ovog rada je prikazati način kako je to moguće postići u praksi. Prvo je objašnjeno značenje ugostiteljske djelatnosti, koje vrste ugostiteljskih objekata postoje i koji su uvjeti poslovanja.
Oporezivanje ugostiteljske djelatnosti ima svoje posebnosti kao što su stope poreza na dodanu vrijednost, reprezentacija, putničke agencije i prefakturirane usluge. Postoje tri vrste kalkulacija, a to su kalkulacija jela, pića i smještaja. Prilagođeni obračuni praćenja troškova u ovoj djelatnosti razlikuju praćenje po stvarnim, planskim i djelomičnim troškovima.
Kada je riječ o hotelima prikupljeni troškovi se mogu prikazati u internim izvještajima po centrima odgovornosti, a kako bi poslovanje ugostitelja bilo uspješno pojavljuje se potreba racionalizacije troškova. S obzirom na racionalizaciju obračuni se prilagođavaju toj potrebi ugostitelja i troškove prate prema procesima, cilju, životnom vijeku, kvaliteti i zaštiti okoliša. |
Sažetak (engleski) | Cost tracking in Catering Industry is specific, and the goal of this final work is to show how this can be achived in practice. First is explaind the meaning of catering activity, which kinds of catering facilities exsist and business conditions.
Taxation in Catering Industry has its own particularities such as VAT rates, representation, travel agencies and preinvoiced services. There are three type of calculation, which are calculations od meals, drinks and accommodation. Cost calculation in this business is calculation of actual, planned and partial cost.
When it is about hotels, tracked cost can be represented in interlan reportos. For success in Cantering Industry, they need cost rationalization. In this process cost can be differentiate by proces, goals, product lifetime, quality and enviornmental protection. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:198:147836 |
Studijski program | Naziv: Računovodstvo i financije Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) ekonomije (bacc. oec) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2019-04-11 10:21:45 |