Naslov (hrvatski) | Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba |
Autor | Damir Drvodelić |
Autor | Tomislav Jemrić |
Autor | Milan Oršanić |
Autorova ustanova | Sveučilište u Zagrebu Fakultet šumarstva i drvne tehnologije |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Šumarstvo |
Sažetak (hrvatski) | U ovoj monografiji jarebika je prikazana na cjelovit način: od botaničke pripadnosti, preko svojstava plodova i drveta, uporabe i uzgoja u šumarstvu i voćarstvu pa do njezinog prikaza u književnosti, mitologiji, grboslovlju i filateliji. Zanimljivo je poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću ove vrste u svijetu. Istaknuta je uporaba jarebike iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima jerebike. Poglavlje o razmnožavanju jarebike sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima jarebike u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju mikorize na njezin rast i razvoj. U poglavlju o uzgajanju jarebike prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka jarebike. Objašnjeni su uzgojni oblici i posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati jarebiku kroz mitologiju, grboslovlje i filateliju. Monografija završava poglavljem o proizvodima i hrani od jarebike gdje se mogu pronaći mnogi recepti s jarebikom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Autorska knjiga-Znanstvena knjiga-Znanstvena monografija |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran - međunarodna recenzija |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Izdanje | 2019. |
Broj stranica | 166 |
ISBN | 978-953-292-060-4 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:108:413776 |
Datum objave tiskanog izdanja | 2019 |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet |
Mjesto izdavanja | Zagreb |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Datum i vrijeme pohrane | 2019-03-25 12:49:24 |