Sažetak | Današnje turističko tržište karakterizira nestalnost i nepredvidljivost a željeni razvoj zahtijeva stalne, odnosno vrlo česte strukturalne promjene koje bi trebale biti odgovor za promjenjene turističke potrebe, izazove domaćih i inozemnih konkurenata i sveukupne tržišne promjene.
Analizirajući postojeće nezadovoljavajuće stanje organiziranosti poslovnih i procesnih funkcija u okviru cjelokupnog proizvodno-uslužnog procesa u hotelijerstvu Hrvatske, može se k" "lstatirati da je nužno izvršiti njihov organizacijski preustroj.
U radu je izvršena podjela procesnih funkcija na temeljne (procesne funkcije pripreme i pružanja usluga smještaja, prehrane i pića) i dopunske (sve ostale procesne funkcije čiji broj ovisi o kategoriji, tipu i veličini hotela).
Organizacijski preustroj poslovnih i procesnih funkcija hotela za koji je odgovoran vrhovni menadžment preduvjet je povećanja konkurentnosti, kvalitete pružanja usluga i zadovoljstva kupaca te ostvarenje boljeg poslovnog rezultata.
Navedeni determinirani problemi omogućili su dokazivanje temeljne hipoteze rada, da namjena hotela opredjeljuje organizacijski ustroj poslovnih i procesnih funkcija hotela.
S tim ciljem, u radu su osim definiranja uloge menadžmenta hotela svih razina, predloženi optimalni organizacijski oblici izvođenja poslovnih i procesnih funkcija hotela i detaljno proučeni informacijski tokovi u hotelu s ciljem definiranja područja standardizacije u uporabi informacijskih tehnologija i kvalitetnog izvršavanja temeljnih i dopunskih procesnih funkcija.
Kako se informacijski sustav temelji na zakonitostima i tokovima izvođačkog sustava, informacijski tokovi sagledani su u okviru svake procesne funkcije kao podsustava. Na taj način, osiguravaju se preduvjeti za oblikovanje informacijske osnove u funkciji upravljanja procesnim funkcijama i ostvarenje svrhe i ciljeva poslovanja.
U radu je posebno naglašena uloga kontrolinga, koji kao inovator preustroja poslovnih procesa služi kao potpora upravljanju poslovnim rezultatom i kvalitetom u hotelu. Ova postavka proizašla je iz činjenice da su temeljni principi korištenja instrumenata kontrolinga orijentacija na procese i gosta (turistu-potrošača), odnosno zadovoljenje njegovih specifičnih potreba.
U radu je predložen model upravljanja hotelskim poslovanjem u uvjetima preustrojenih poslovnih i procesnih funkcija uz uporabu informacijskih tehnologija s posebno naglašenom ulogom menadžmenta u hotelu. Osim toga, ukazana je na moguće putove, oblike, sredstva i načine unapređenja sadašnjih organizacijskih oblika izvršavanja poslovnih i procesnih funkcija hotela. |