Naslov Pravilna prehrana u odgojno obrazovnim ustanovama
Naslov (engleski) Healthy Nutrition In Educational Institutions
Autor Sara Domenkuš
Mentor Maša Malenica (mentor)
Mentor Monika Kukuruzović (sumentor)
Član povjerenstva Goran Lapat (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Monika Kukuruzović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Maša Malenica (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2021-09-17, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Pedagogija Pedagogija ranog i predškolskog odgoja
Sažetak Pravilna prehrana preduvjet je za zdravlje djeteta, djeca rastu i intezivno se razvijaju, stoga uz
osnovne potrebe, prehranom se mora osigurati dovoljno za rast i razvoj. Piramida zdrave prehrane
nam daje vizualni prikaz namirnica kao smjernice što bi i na koji način trebali unositi u naš
organizam. Prehrambena piramida se sastoji od sljedećih vrsta namirnica: žitarice, voće, povrće,
mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, masnoća, ulje. Prehrana koju dijete konzumira
morala bi se pridržavati piramide pravilne prehrane. Vrlo je važno djeci osigurati pravilnu
prehranu kako kod kuće, tako u vrtiću i školi. Kod djece često se javljaju alergeni u hrani za što je
potreban oprez od strane samog roditelja, odgojitelja u vrtiću, te u pravo vrijeme pomoći i reagirati
u opasnim situacijama. Na alergen tijelo može reagirati odmah nakon kontakta s alergenom ili
nakon par dana. Alergije nisu izlječive, no međutim uz pomoć ispravne edukacije, liječenjem
lijekovima mogu se znatno smanjiti i olakšati svakodnevicu. Daljnjim istraživanjem dan je uvid u
prehrambene standarde za planiranje prehrane kod djece u vrtiću i školama preko jelovnika i
zadanih normativa. One su nastale kao posljedica da se u najranijoj dječjoj dobi potiče usvajanje
pravilnih prehrambenih navika za zdravlje i prevenciju bolesti. Važno je da dijete jede kvalitetno,
raznovrsno, količinski dovoljno, da se smanji broj djece s poremećajima vezanim za nepravilnu
prehranu. U posljednjem djelu možemo vidjeti primjer jelovnika vrtića u periodu od 01.07.2021.
do 31.07.2021., te doznajemo koliko jelovnici današnjih vrtića su usklađeni s preporučenim
jelovnicima za prehranu djece vrtićke dobi.
Sažetak (engleski) Proper nutrition is a prerequisite for a child's health, children grow and develop intensively, so in
addition to basic needs, nutrition must provide enough for growth and development. The pyramid
of healthy eating gives us a visual representation of food as a guide to what and how we should
take into our body. The food pyramid consists of the following types of foods: cereals, fruits,
vegetables, milk and dairy products, meat, fish, eggs, fat, oil. The diet that the child consumes
should adhere to the pyramid of proper nutrition. It is very important to provide children with
proper nutrition both at home and in kindergarten and school. Children often have food allergens,
which require caution on the part of the parent, the kindergarten teacher, and help and react in
dangerous situations at the right time. The body can react to the allergen immediately after contact
with the allergen or after a few days. Allergies are not curable, but with the help of proper
education, medication can significantly reduce and facilitate everyday life. Further research
provided insight into dietary standards for diet planning in children in kindergartens and schools
through menus and set norms. They arose as a consequence of encouraging the adoption of proper
eating habits for health and disease prevention in early childhood. It is important that the child eats
well, varied, quantitatively enough, to reduce the number of children with eating disorders. In the
last part we can see an example of the kindergarten menu in the period from 01.07.2021. to
31.07.2021, and we find out how much the menus of today's kindergartens are harmonized with
the recommended menus for the nutrition of children of kindergarten age.
Ključne riječi
pravilna prehrana
alergije
jelovnik
Ključne riječi (engleski)
proper nutritions
allergy
menu
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:147:155329
Studijski program Naziv: Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) odgojitelj/odgojiteljica djece rane i preškolske dobi (univ. bacc. praesc. educ.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-12-10 10:22:55