Naslov Prehrana majčinim mlijekom i zaštita od infekcija u djece predškolske dobi
Naslov (engleski) Breast-feeding and protection against infections in pre-school children
Autor Kristina Lapić
Mentor Anita Pavičić Bošnjak (mentor)
Član povjerenstva Anita Pavičić Bošnjak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Maša Malenica (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Milan Stanojević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2021-06-29, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
Sažetak Dojenje je najbolji i najekonomičniji način prehrane djeteta te najbolji način sprečavanja bolesti i promicanja zdravlja. Majčino mlijeko u potpunosti je prilagođeno svim djetetovim potrebama. Sadržava više od dvjesto sastojaka, među kojima su i brojne obrambene tvari koje dijete štite od raznih upala i bolesti. Suvremene preporuke u svezi s prehranom dojenčadi i male djece zalažu se za isključivo dojenje do 6 mjeseci dojenačke dobi, a potom nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do najmanje navršenih godinu dana ili duže, dok god majka i dijete to žele. Majčino mlijeko ima razne prehrambene, obrambene, psihosocijalne, praktične i ekonomske vrijednosti. Spoznaja o potrebi promicanja dojenja rezultirala je pokretanjem brojnih inicijativa i preporuka od strane SZO-a i UNICEF-a. Sastav majčina mlijeka jedinstven je jer sadrži brojne nutritivne tvari potrebne za fizički rast i razvoj djeteta, bioaktivne tvari koje štite od raznih bolesti i infekcija te tvari koje pospješuju djetetove razvojne procese. Pozitivni učinci dojenja očituju se u smanjenju mortaliteta i morbiditeta dojene djece te utječu na zdravlje sve do odrasle dobi. Dojenje štiti od pojave infekcija probavnog sustava, infekcija dišnih i mokraćnih puteva te infekcija srednjeg uha. Dojena
djeca imaju manji rizik pojavnosti sindroma iznenadne dojenačke smrti, pretilosti, dijabetesa, astme, kardiovaskularnih bolesti, pojedinih malignih bolesti dječje dobi te brojnih drugih bolesti. Dojenje pozitivno utječe i na zdravlje žena te doprinosi zdravlju i dobrobiti cjelokupnog društva. Rodilište je ključno mjesto za promicanje dojenja, a postoje i grupe za potporu dojenju koje vode patronažna sestra i majka voditeljica grupa. Dojenje je jedno novo iskustvo koje zahtijeva puno energije, uključenosti i posvećenosti majke, ali i cijele obitelji.
Sažetak (engleski) Breastfeeding is the best and most economical way to feed a child and the best way to prevent disease and promote health. Breast milk is fully adapted to all the needs of the baby. It contains more than two hundred ingredients, among which are numerous defensive substances that protect the child from various inflammations and diseases. Modern recommendations regarding the nutrition of infants and young children advocate exclusive breastfeeding for up to 6 months of infancy, and then continue breastfeeding with appropriate supplementation for at least a year or longer, as long as the mother and child want it. Breast milk has various nutritional, defense, psychosocial, practical and economic values. Awareness of the need to promote breastfeeding has resulted in the launch of a number of initiatives and recommendations by the WHO and UNICEF. The composition of breast milk is unique because it contains many nutrients necessary for the physical growth and development of the child, bioactive substances that protect against various diseases and infections, and substances that promote the child's developmental processes. The positive effects of breastfeeding are manifested in the reduction of mortality and morbidity of breastfed children and affect health until adulthood. Breastfeeding protects against gastrointestinal infections, respiratory and urinary tract infections, and middle ear infections. Breastfed children have a lower risk of sudden infant death syndrome, obesity, diabetes, asthma, cardiovascular diseases, certain malignant diseases of childhood and many other diseases. Breastfeeding also has a positive effect on women's health and contributes to the health and well-being of society as a whole. The maternity ward is a key place to promote breastfeeding, and there are breastfeeding support groups led by a community nurse and a group leader mother. Breastfeeding is a new experience that requires a lot of energy, involvement and commitment from the mother, but also the whole family.
Ključne riječi
majčino mlijeko
dojenje
zaštita od infekcija
zdravlje
djeca
Ključne riječi (engleski)
breast milk
breastfeeding
protection against infections
health
children
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:147:341677
Studijski program Naziv: Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica odgojitelj/odgojiteljica djece (univ. bacc. praesc. educ.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2022-07-13 09:59:25