Naslov | Ritzerovo poimanje mcdonaldizacije: studija slučaja zagrebačkih McDonald's restorana |
Naslov (engleski) | Ritzer’s understanding of mcdonaldisation: case study of Zagreb’s McDonald’s restaurants |
Autor | Martina Rihtar |
Mentor | Ivica Poljičak (mentor) |
Član povjerenstva | Drago Čengić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Lucija Mihaljević (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Ivica Poljičak (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Hrvatsko katoličko sveučilište (Odjel za sociologiju) Zagreb |
Datum i država obrane | 2019-12-12, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Sociologija Posebne sociologije |
Sažetak | U ovome će se radu predstaviti stavovi o položaju radnika zagrebačkih McDonald's restorana prema teoriji Georgea Ritzera. Naime, on u svojoj knjizi navodi brojne dimenzije koje opisuju moderno industrijsko društvo na primjeru McDonald'sa, drugim riječima mcdonaldizaciju. Stoga radnici McDonald's restorana mogu najbolje potvrditi ili negirati ključne pojmove mcdonaldizacije u praksi. Dimenzije koje Ritzer navodi u knjizi su učinkovitost, mjerljivost isplativosti, predvidljivost, kontrola te iracionalna racionalnost, a svaku navedenu dimenziju Ritzer detaljno objašnjava i opisuje brojnim primjerima. Za početak ovoga rada biti će predstavljen teorijski dio kojeg sačinjava prve naznake postojanja pojma mcdonaldizacije koje započinju Maxom Weberom te glavni pojmovi koji se vežu uz njega, odnosno racionalizacija i birokracija. Drugi dio rada predstavlja empirijsko istraživanje. Istraživanje je provedeno metodom intervjua sa radnicima zagrebačkih McDonald's restorana. Radnici kroz svoje izjave iznose brojna mišljenja, od kojih navode suprotne stavove mcdonaldizacije u praksi od onih navedenih u Ritzerovoj knjizi. |
Sažetak (engleski) | The aim of this paper is to present opinions of the status of workers from Zagreb's McDonald's restaurants according to the teory of George Ritzer. Specifically, in his book he states a number of dimensions that describe a modern industrial society, as an example of McDonald's, in other words mcdonaldization. Therefore, McDonald's restaurant workers can best confirm or deny the existence of key words in McDonald's practice. The dimensions that Ritzer states in the book are efficiency, measurability of cost effectiveness, predictability, control, and irrational rationality. Each dimension in Ritzer's book is explained and described in detail by numerous examples. To begin this paper, a theoretical part will be presented, consisting of first clues of the existence of mcdonaldization beginning with Max Weber, and the main concepts associated with it, namely rationalization and bureaucracy. The second part of the paper is a empirical research. Research is conducted through an interview with workers from Zagreb's McDonald's restaurants. Workers make a number of opinions through their statements, most of which opposing views of McDonaldization in practice of those in Ritzer's book. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:224:889855 |
Studijski program | Naziv: Sociologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sociologije (mag. soc.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-03-09 09:32:01 |