Naslov Učestalost perioperacijskog gubitka mišićne mase ortopedsko traumatoloških bolesnika u Klinici za traumatologiju
Autor Margareta Bajsić Beljak
Mentor Mladen Stanec (mentor)
Mentor Dalibor Čavić (sumentor)
Član povjerenstva Ivan Šklebar (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Dario Sambunjak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Mladen Stanec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Hrvatsko katoličko sveučilište (Odjel za sestrinstvo) Zagreb
Datum i država obrane 2019-05-27, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Sažetak Ishod kirurškog liječenja koreliran je nutritivnim statusom bolesnika, kako u situacijama prekomjerne težine, tako i u situacijama malnutricije uz gubitak mišićne mase. Čak i kod bolesnika koji su dobro uhranjeni, neodgovarajuća nutritivna potpora u prijeoperacijskom vremenu ugrožava kirurške postupke. Stanje uhranjenosti možemo utvrditi povezivanjem informacijama koje smo prikupili različitim metodama, a ono je definirano nizom međusobno povezanih čimbenika. Zbog neaktivnosti, smanjene pokretljivosti usred bolesti gubi se mišična masa. To dovodi do ograničenja u svakodnevnim životnim funkcijama. Ako se problem uoči na vrijeme možemo spriječiti neželjene učinke ili ih barem ublažiti. Metode kojima procjenjujemo stanje uhranjenosti dijele se na biokemijske, antropometrijske, anketne, te klinički pregled. Procjenom stanja uhranjenosti, kao standarda dijagnostike i liječenja u hrvatskim bolnicama te primjenom različitih postupaka enteralne prehrane omogućili bi bolju preoperativnu i postoperativnu skrb o bolesniku. U ovom je radu pozornost posvećena istraživanju rizika pothranjenosti kod ortopedskih kirurških bolesnika, pri čemu je obuhvaćeno 57 bolesnika sa područja grada Zagreba i okolice. Istraživanje je provedeno u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice u Klinici za traumatologiju. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učestalost pothranjenosti ortopedsko kirurških pacijenata nakon kiurških zahvata lokomotrnog sustava donjih ekstremiteta. U sklopu istraživanja mjerena je mišična masa pomoću bioelektrične impedance u tri navrata. Također mjeren je kožni nabor nadlaktice, leđa i trbuha, te opseg natkoljenice i potkoljenice. Traženi su i podaci o načinu života i kvaliteti života, te su se koristili podaci iz medicinske dokumentacije. Bolesnici su potpisali svojevoljno informirani pristanak za sudjelovanje u kliničkom ispitivanju, koje je bilo odobreno od strane etičkog povjerenstva nakon dostavljene temeljite analize prijedloga istraživanja i prateće dokumentacije. Analizom podataka dobiveno je da pacijenti muškarci imaju značajno bolju mišićnu snagu i indeks mišićne mase u odnosu na pacijentice, te da mlađi pacijenti imaju značajno bolji nutritivni status i veću mišićnu snagu u odnosu na starije pacijente. Analiza podataka govori nam da pacijenti sa ozljedom koljena imaju značajno bolji nutritivni status, bolju mišićnu snagu i veći indeks mišićne mase u odnosu na pacijente s ozljedama drugih regija donjih ekstremiteta. Procjenu stanja uhranjenosti i primjenu različitih tehnika enteralne prehrane trebali bi uvesti u sve bolnice, te bi one trebale biti važne u liječenju i dijagnostici bolesnika.
Sažetak (engleski) The outcomes of surgical treatment are correlated with the nutritional status of patients, both in overweight and underweight situations with loss of muscle mass. Even in patients who are well-fed, inadequate nutritional support in preoperative time is endangering surgical procedures. Nutritional status is defined by a series of interrelated factors and is determined by the synthesis of information collected through different methods. Muscle-mass is decreasing due to inactivity or reduced mobility caused by illness witch leads to limitations in everyday life functions. If the problem is noticed in time, we can prevent unwanted effects or alleviate them at least. Methods for evaluating certain nutritional status constituents are divided into surveys, anthropometric and biochemical methods, and clinical examination. Evaluation of nutritional status and application of various enteral nutrition modalities should enter standard diagnostic and treatment procedures in Croatian hospitals. In this paper attention is paid to the study of the risk of malnutrition in orthopedic surgeons, involving 57 patients from Zagreb and the surrounding area. The research was conducted at the Clinical Hospital Center of Sestre Milosrdnice in the Clinic for Traumatology. The aim of this study was to determine the incidence of malnutrition of orthopedic surgical patients after the surgical procedure of the locomotor system of the lower extremities. Within the study, muscle mass was measured using bioelectric impedance on three occasions. Also was measured the skin fold of the upper arm, back and abdomen, and the circumference of the upper and lower leg. Data on lifestyle and quality of life were also sought, and data from medical records were used. The patients signed a voluntary informed consent to participate in the clinical trial, which was approved by the ethics committee after a thorough analysis of the research proposal and accompanying documentation was provided. Data analysis showed that male patients had a significantly better muscular strength and muscle mass index than female patients, and that younger patients had significantly better nutritional status and higher muscular strength compared to older patients. Data analysis suggests that patients with knee injuries have significantly better nutritional status, better muscle strength and higher muscle mass index than patients with injuries to other lower extremity regions.
The aim of this research was to compile guidelines for perioperative nutritional support for various enteral nutrition modalities. Evaluation of nutritional status and application of various enteral nutrition modalities should enter standard diagnostic and treatment procedures in Croatian hospitals.
Ključne riječi
nutritivni status
malnutricija
perioperacijski gubitak mišićne mase
ortopedsko traumatološki bolesnici
Ključne riječi (engleski)
nutritional status
malnutrition
perioperative loss of muscle mass
orthopedic traumatological patients
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:224:312239
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sestrinstva (mag. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2020-07-01 11:09:40