Sažetak | Mediteranska je prehrana poseban oblik prehrane karakterističan za osobe s takozvanog
mediteranskog područja. Karakterizira ju prehrana u kojoj su manje zastupljene obrađene
namirnice, a preferiraju se riba, voće, povrće te nerafinirano zrno. U ovoj se prehrani
umjereno konzumira alkohol, preporučljivo je da se uz obrok pije manja količina crvenog
vina koje štiti kardiovaskularni sustav, a uravnotežen je i odnos ugljikohidrata, masti i
proteina. Istraživanja su pokazala da je mediteranska prehrana zaštitni faktor zdravlja, to jest
da ovaj oblik prehrane čuva čovjekovo zdravlje. Uz ovaj oblik prehrane preporuča se
umjerena tjelesna aktivnost, a za mediteransku prehranu znanstvenici govore da je oblik
zdrave prehrane. U ovome se radu proučava mediteranska prehrana, a daju se odgovori na
sljedeća pitanja: Što je to mediteranska prehrana i kada se o njoj uopće počelo promišljati?
Koje su namirnice zastupljene, a koje se ne bi trebale nalaziti u ovome obliku prehrane?
Kako je sastavljena piramida mediteranske prehrane? Koji su makronutrijenti zastupljeni u
mediteranskoj prehrani? Primarni cilj ovoga rada je istražiti zastupljenost namirnica iz
segmenta mediteranske prehrane u općoj populaciji Koprivničko-križevačke županije. Ovim
radom istražuje se u kojoj je mjeri opća populacija Koprivničko-križevačke županije
upoznata s konceptom mediteranske prehrane, koliko često se na području ove županije jede
riba, koliko je u prehrani zastupljeno maslinovo ulje te hrani li se opća populacija
Koprivničko-križevačke županije prema načelima mediteranske prehrane. |