Sažetak | Cider je voćno vino, alkoholno piće koje se tradicionalno proizvodi fermentacijom svježe
prerađenih jabuka. Tradicija proizvodnje cider-a je stara stoljećima, u nekim je područjima i
važan ekonomski proizvod, a posljednjih par desetljeća doživljava izrazit porast interesa na
globalnoj razini, prvenstveno u obliku modificiranih proizvoda.
Najvažnija područja proizvodnje cider-a nalaze se u Velikoj Britaniji, Španjolskoj,
Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Sjevernoj Americi te se u ovom radu navode i specifičnosti
pojedinih područja.
Za kvalitetan cider proizvod potrebna je i kvalitetna sirovina te je u proizvodni postupak
uključena i proizvodnja zdravog ploda jabuke. Kroz cijeli proces proizvodnje potrebna je
kontrola kvalitete i to od kontrole ulazne sirovine do gotovog proizvoda.
Modificirana proizvodnja u odnosu na izvoran cider podrazumijeva proizvodnju jabučnog
vina, ne samo iz svježeg ploda, već i iz jabučnog koncentrata, uz dodatak šećera kako bi se
postigao što veći sadržaj volumnog alkohola u jabučnom vinu. Dobiveno jabučno vino miješa se
potom s jabučnim koncentratom i odabranom voćnom aromom uz dodatak kalijevog sorbata kao
konzervansa i limunske kiseline.
Parametri kakvoće praćeni u ovom radu pratili su tijek proizvodnje od fermentacije do
gotovog proizvoda, modificiranog cider-a, i svi su bili u okviru proizvodnih specifikacija i
parametara koji su propisani nacionalnim zakonodavstvom.
Prehrambena vrijednost izvornog cider-a veća je od onog modificiranog. Izvorni sadrži manje
šećera, a više vlakana, minerala i vitamina, dok se u modificiranom cider-u djelomično izgubi
prehrambena vrijednost.
Modificirani cider proizvodi zastupljeni su na hrvatskom tržištu te je potražnja za takvom
vrstom pića sve veća. |