Naslov Prisutnost celijakije kod populacije Sjeverozapadne Hrvatske
Naslov (engleski) The presence of celiac disease in the population of northwestern Croatia
Autor Elena Varga
Mentor Natalija Uršulin-Trstenjak (mentor)
Član povjerenstva Rosana Ribić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Natalija Uršulin-Trstenjak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Željka Kanižaj Rogina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Sjever (Sveučilišni centar Varaždin) (Odjel za sestrinstvo) Koprivnica
Datum i država obrane 2023-09-28, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
Sažetak Uvod i cilj: Celijakija je složeni imunološki posredovani kronični poremećaj koji je izazvan unosom glutena i srodnih proteina kod genetski osjetljivih pojedinaca. Prije samo 40 godina celijakija se smatrala rijetkom bolešću sa prevalencijom koja je bila oko 0,03%, ograničena samo na Europu. U današnje vrijeme bolest nije ograničena samo u Europi, već se smatra da oko 1% stanovništva u svijetu ima celijakiju. Epidemiološka studija koja je bila provedena u 15 mediteranskih zemalja, smatra kako će u sljedećih 10 godina biti više od 5 milijuna njih oboljelih bolesnika. Jedini tretman liječenja kod celijakije je stroga bezglutenska prehrana, a najviše simptoma prisutno je već u dječjoj dobi.
Metode: Kako bi doznali stanje o celijakiji u Hrvatskoj, u sklopu ovog završnog rada provedeno je istraživanje u razdoblju od 19.5. do 20.6. 2023. godine putem online ankete koja je bila postavljena na društvenim stranicama Udruge oboljelih od celijakije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te je njih 70 učlanjenih i oboljelih od celijakije ispunilo ovu anketu.
Rezultati: Istraživanjem smo dobili odgovore koji potvrđuju pojavu simptoma u najmlađoj dobi, vrijeme koje je potrebno za dijagnozu celijakije, gdje su rezultati bili vrlo dobri. Također ono što oboljeli smatraju negativnom stranom su edukacija i znanje opće populacije u Hrvatskoj o celijakiji.
Zaključak: Bitno je napomenuti važnost konzumacije bezglutenske prehrane oboljelih i važnost edukacije roditelja, djece, da se na vrijeme dijagnosticira bolest ili da se spriječe komplikacije.
Sažetak (engleski) Prologue and purpose: Celiac disease is complexed, chronic autoimmune disorder caused by gluten and gluten similar proteins intake that affect genetically sensitive individuals.
Just 40 years ago, celiac disease was considered rare disease with prevalence in Europe with only 0.03% of cases. Nowadays, disease isn’t only located in Europe. More than 1% of world population is considered to suffer from it. A recent Epidemiological study which was carried out in 15 Mediterranean countries shows that in 10 years there will probably be more than 5 million new cases of celiac disease. The only treatment for celiac disease is lifelong adherence to a strict gluten-free diet. Most of the symptoms of Celiac Disease appear at childhood.
Methods: To find out about Celiac disease cases in Croatia, the online research was carried out from 19.05 until 20.06. 2023. Online questionnaire was posted on social media site of ‘Northwest Croatian Celiac Disease Association’. Seventy of the association members, who are also diagnosed with Celiac Disease were able to participate in questionnaire.
Results: Research gave us answers which confirmed that symptoms appear even at youngest age, time that is needed to diagnose the disease, where results were very good.
On the other hand, what patients suffering with Celiac Disease consider worth of improvement is education and general knowledge of Croatian people about their condition.
Conclusion:
It is important to know how critical it is to hold a strict gluten free diet. To educate parents and children suffering from disease on how to adopt gluten free diet in their lifestyle. But it is crucial to educate all people so anyone who will recognise symptoms has better chance of early diagnosis and less chance of developing more serious illness.
Ključne riječi
celijakija
bezgluteska prehrana
edukacija
simptomi
dijagnostika
Ključne riječi (engleski)
Celiac Disease
Gluten Free Diet
Education
Symptoms
Diagnosis
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:122:666529
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: prijediplomski Akademski / stručni naziv: prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva (bacc. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-12-06 15:19:54