Naslov Prehrana u dojenačkoj dobi
Autor Marina Ćibarić
Mentor Štefanija Munivrana (mentor)
Član povjerenstva Natalija Uršulin-Trstenjak (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Štefanija Munivrana (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marijana Neuberg (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Sjever (Sveučilišni centar Varaždin) (Odjel za sestrinstvo) Koprivnica
Datum i država obrane 2016-09-13, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Pedijatrija
Sažetak Dužnost i obaveza svake obitelji, zdravstvene djelatnosti te društva je da osigura pristup
zdravoj i nutricionistički vrijednoj prehrani svakom djetetu od samog rođenja, što je preduvjet
za postizanje optimalnog rasta i razvoja i dostizanje najvećeg mogućeg standarda zdravlja.
Dojenče udvostručuje svoju porođajnu masu u prvih šest mjeseci, a utrostručuje do godinu dana
stoga je nedostatna i neprimjerena prehrana rizik za nesagledive posljedice za zdravlje djeteta u
toj dobi ali i u budućnosti. Majčino je mlijeko najbolji izvor prijeko potrebnih nutrijenata za
dijete u svim razdobljima dojenačke dobi, ali i duže prema preporuci SZO-a. U slučajevima kada
uspješno dojenje nije moguće uspostaviti iz bilo kojeg razloga, prije svega, preporučuju se
tvornički adaptirana mlijeka za dojenčad kao nutricionistički najkvalitetnija zamjena. S obzirom
na to da majčino mlijeko ne može više 100% zadovoljavati potrebe dojenčeta za nutrijentima,
najranije krajem četvrtog mjeseca, a nikako ne kasnije od završetka šestog mjeseca života
dojenčeta treba započeti proces uvođenja dohrane. Dohrana predstavlja sve namirnice koje se
uvode u prehranu djeteta, a nisu mlijeko. Velika je uloga medicinske sestre u edukaciji majke i
obitelji o svim mogućnostima, fazama i eventualnim komplikacijama prehrane u dojenačkoj
dobi. Medicinska sestra treba djelovati već u rodilištu i bolnici, te kroz patronažu, pedijatrijske
ambulante, grupe za potporu dojenja i slične organizacije.
Sažetak (engleski) Duty and obligation of every family, health care and society is to secure an access to nutritiously
rich diet to every child since birth. This is a precondition for achieving optimal growth and
development and attaining the best possible health standard. An infant doubles its mass from
birth in the first six months and triples it within a year so a poor and inadequate diet presents a
risk of immense consequences for health of a child at that age and for its future. Mother’s breast
milk is the best source of much needed nutrients for the child in all stages of infancy, even longer
according to recommendations from WHO. In cases when a successful breastfeeding is not
possible to establish factory adapted milks for infants are especially recommended as nutritiously
most quality replacements. Considering the fact that mother's milk cannot completely satisfy
infant's needs for nutrients after a certain time, a process of introducing nutrition supplements
should begin at earliest by the end of the fourth month and latest by the end of the sixth month of
its life. Nutrition supplements are all introduced edibles that are not milk. Nurses have a big role
in education of mothers and families about all of the possibilities, fazes and eventual
complications with diet at infancy. A nurse should already start advising in the delivery room, at
the hospital, through health visits, paediatric outpatient department, support groups for
breastfeeding and similar organizations
Ključne riječi
prehrana dojenčeta
nutritivne vrijednosti
dojenje
majčino mlijeko
adaptirani pripravci
dohrana
uloga medicinske sestre
Ključne riječi (engleski)
infant nutrition
nutritional values
breastfeeding
breast milk
adapted preparations
nutrition supplements
the role of nurses
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:122:524710
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva (bacc. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2016-11-07 15:12:30