Naslov Alimentarna intoksikacija u djece
Naslov (engleski) Alimentary intoxication in children
Autor Ivana Fodor
Mentor Štefanija Munivrana (mentor)
Član povjerenstva Nikola Bradić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Štefanija Munivrana (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Živoder (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Sjever (Sveučilišni centar Varaždin) (Odjel za sestrinstvo) Koprivnica
Datum i država obrane 2016-10-10, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Pedijatrija
Sažetak Alimentarna intoksikacija je trovanje nakon konzumacije hrane kontaminirane enterotoksinima
pojedinih bakterija. Najčešće se radi o Staphylococcus aureusu, Clostridium perfrigensu i Baccilus
cereusu. Trovanja hranom se događaju češće ljeti zbog viših temperatura, koje pogoduju razvoju i
rastu bakterija i njihovih spora u kontaminiranoj hrani. Budući da su bakterije i njihove spore svuda
oko nas, kontaminacija hrane je lako moguća. Klinička slika je nespecifična, te je postavljanje
dijagnoze otežano. Simptomi, ovisno o vrsti unesenog toksina, uključuju povraćanje i proljev.
Posljedični gubitak vode i elektrolita uzrokuje dehidraciju koja u iznimnim slučajevima može
uzrokovati smrt. Bolest je kratke inkubacije i brzog tijeka, zbog čega se tijekom epidemija bolest
razvija gotovo istodobno kod svih oboljelih. Liječenje je simptomatsko, a nakon rehidracije
simptomi i znakovi bolesti spontano jenjavaju. U slučaju blaže dehidracije dovoljna je primjena
oralne rehidracijske soli, a u slučaju teže dehidracije potrebna je parenteralna nadoknada volumena i
elektrolita. Antibiotska terapija nije preporučljiva osim u iznimnim slučajevima.
Sažetak (engleski) Alimentary intoxication is caused by toxins ingested with contaminated foods. Common toxins
are produced by Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens and Bacillus cereus. Alimentary
intoxication is more common in summer, due to high temperatures that favor development and
growth of bacteria and their spores in contaminated food. Due to omnipresent spores of these
bacteria of food is easily possible. The clinical presentation is nonspecific, making swift diagnosis
difficult. Symptoms depend on the specific enterotoxin, and usually include vomiting and diarrhea.
The resulting loss of water and electrolytes causes dehydration, which can in extreme cases be fatal.
The disease has a short incubation and progresses swiftly, and patients affected in epidemics
develop symptoms almost simultaneously. Treatment is symptomatic, and includes rehydration and
electrolyte replacement. In mild cases oral rehidration salts are sufficient; more severe cases call for
parenteral measures. Antibiotics are usually not useful.
Ključne riječi
trovanje hranom
bakterija
kontaminacija
toksin
dijagnoza
klinička slika
povraćanje
proljev
dehidracija
liječenje
rehidracija
oralna rehidracijska otopina
peroralno
parenteralno
Ključne riječi (engleski)
food poisoning
bacteria
contamination
toxins
diagnosis
clinical features
vomiting
diarrhea
dehydration
treatment
rehydration
oral rehydration solution
orally
parenterally
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:122:129313
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva (bacc. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2016-11-15 13:09:39