Naslov Eno-gastronomski turizam u Istarskoj županiji.
Naslov (engleski) Eno- gastro tourism in Istria.
Autor Lana-Lucija Muršić
Mentor Nataša Urošević (mentor)
Član povjerenstva Kristina Afrić Rakitovac (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Nataša Urošević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikola Vojnović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije) Pula
Datum i država obrane 2020-09-16, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Trgovina i turizam
Sažetak Turizam je danas najrazvijenija gospodarska grana koja povezuje različite zemlje i narode. No, u posljednjih nekoliko desetljeća turizam je prerastao u masovnu pojavu koja uzrokuje probleme održivosti i gubitka autentičnosti destinacije. Kako bi se riješio taj problem nastaju posebni oblici turizma koji su orijentirani na održivi razvoj. Jedan od tih posebnih oblika je i eno-gastronomski turizam, koji je temelj ovog istraživanja. Eno-gastronomski turizam je posebni oblik turizma koji podrazumijeva kombinaciju vinskog i gastronomskog turizma. To je vrsta putovanja motivirana upoznavanjem i uživanjem u gastronomiji i vinima određene destinacije. Temeljni cilj ovog rada je istražiti i prikazati trenutačnu eno-gastronomsku ponudu Istarske županije, koja s više od 25 vinarija i vinskih cesta, brojnim kvalitetnim restoranima, eno-gastronomskim manifestacijama tokom cijele godine, autohtonim jelima i vinima može dobro konkurirati na europskom ali i svjetskom turističkom tržištu. Prvo poglavlje ovog rada posvećeno je pojmu turizma i posebnih oblika turizma. Drugo poglavlje bavi se definicijom eno-gastronomskog turizma i obilježjima i povijesnim razvojem enofilskog i gastronomskog turizma. U trećem poglavlju su navedeni primjeri dobre prakse razvoja ovog oblika turizma u Europi te se govori o eno-gastronomskom turizmu u Hrvatskoj. U četvrtom poglavlju prikazana je trenutačna ponuda ovog oblika turizma u Istarskoj županiji te mogućnosti i mjere za njegov napredak u budućnosti. U petom poglavlju napravljena je studija slučaja u kojoj je uspoređena eno-gastronomska ponuda Pule i Malog Lošinja, dok je u posljednjem poglavlju prikazana SWOT analiza eno-gastronomske ponude u Istarskoj županiji. Na kraju je izveden zaključak i navedena literatura korištena u radu.
Sažetak (engleski) Today, the industry of tourism is one of the most developing branch of economy that connects different countries and cultures. However, in the last few decades, tourism has became one massive phenomenon that causes issues of sustainability and loss of authenticity. In order to solve that problem, selective forms of tourism are created that are oriented towards sustainable development. One of these selective forms is eno-gastronomic tourism, which is the base of this research. Eno-gastronomic tourism is a selective form of tourism that involves a combination of wine and gastronomic tourism. It is a type where you are travelling motivated by getting to know and enjoying the gastronomy and wines of a particular destination. The main goal of this research is to explore and present the current eno-gastronomic offer of the Istrian County, which with more than 25 wineries and wine roads, numerous quality restaurants, eno-gastronomic events throughout the year, indigenous dishes and wines can compete well in Europe and world tourism market. The first chapter of this research is dedicated to the concept of tourism and selective forms of tourism. The second chapter deals with the definition of enogastronomic tourism, and the characteristics and historical development of enophilic and gastronomic tourism. The third chapter presents examples of good practice in the development of this form of tourism in Europe and discusses eno-gastronomic tourism in Croatia. The fourth chapter presents the current offer of this form of tourism in Istria, opportunities and measures for its progress in the future. In the fifth chapter a case study comparing the eno-gastronomic offer of Pula and Mali Lošinj, while the last chapter presents a SWOT analysis of the eno-gastronomic offer in the Istria. Finally, a conclusion is drawn and the literature used in the research is cited.
Ključne riječi
posebni oblici turizma
hrana
vino
gastro turizam
enofilski turizam
eno-gastronomska ponuda
istarska gastronomija
Ključne riječi (engleski)
selective forms of tourism
food
wine
gastro tourism
enophilic tourism
eno-gastronomic offer
Istrian gastronomy
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:137:030039
Studijski program Naziv: Kultura i turizam Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) kulture i turizma (univ. bacc. turism. cult.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-01-04 10:32:54