Naslov Klupski turizam kao dio turističke ponude otoka Paga
Naslov (engleski) Clubbing tourism as a part of the tourist offer of the island of Pag
Autor Dario Lozovina
Mentor Lena Mirošević (mentor)
Član povjerenstva Jadranka Brkić-Vejmelka (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ana Pejdo (član povjerenstva)
Član povjerenstva Lena Mirošević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zadru (Odjel za geografiju) Zadar
Datum i država obrane 2021-01-22, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana INTERDISCIPLINARNA PODRUČJA ZNANOSTI Geografija
Sažetak Klupski turizam sve je popularniji oblik turizma za mlade željne zabave i dobrog provoda. Zbog toga brojne destinacije razvijaju svoju turističku ponudu u ovom smjeru. Na prostoru Hrvatske, kao destinacija koja razvija ovakav oblik turizma, ističe se otok Pag, a glavna atrakcija za klupske turiste je plaža Zrće, kraj Novalje. Rad analizira povijesni razvoj klupskog turizma i nudi osvrt na Ibizu, destinaciju najpoznatiju upravo po klupskom turizmu. Kroz analizu statističkih podataka o ukupnom broju turističkih dolazaka i broju ostvarenih noćenja definira se prostorni obuhvat klupskog turizma te njegov utjecaj na gospodarstvo otoka. Rad analizira smještajne kapacitete na otoku te uspoređuje statističke podatke sa strukturom smještaja oglašenog na internetu. Kroz anketni upitnik o stavovima lokalnog stanovništva o klupskom turizmu istražuje se zastupljenost klupskih turista na otoku i stavovi stanovništva prema ovoj vrsti turizma. Razvoj klupskog turizma je rezultirao ekspanzijom turističkog sektora i većom zaradom od turizma. Ipak, snažniji utjecaj klupskog turizma ostao je lokaliziran na prostoru Novalje, dok nije izražen u drugim naseljima na otoku. Zbog brojnih negativnih čimbenika klupskog turizma, stanovništvo ne želi njegov daljnji razvoj, bez obzira na ekonomsku korist. S obzirom na navedeno, ostaje vidjeti u kojem smjeru će se razvijati turistička ponuda na otoku u budućnosti.
Sažetak (engleski) Clubbing tourism is an increasingly popular type of tourism for young people searching for fun and a good time. Therefore, many destinations are developing their tourist offers in this direction. The island of Pag stands out as one of such destinations, with Zrce beach, near Novalja, as one of the main attractions for clubbing tourists in Croatia. The paper analyses the historical development of clubbing tourism and offers a review of Ibiza, a destination best known for clubbing tourism. Through the analysis of statistical data on the total number of tourist arrivals and the number of overnight stays, spatial boundaries of clubbing tourism and its impact on the island's economy are defined. The paper analyses accommodation on the island and compares statistical data with the structure of accommodation advertised on the Internet. The questionnaire on the attitudes of the local people towards clubbing tourism investigates the importance of clubbing tourists on the island and the attitudes of the people towards this type of tourism. The development of clubbing tourism has resulted in the expansion of the tourism sector and higher earnings. Nevertheless, stronger influence of clubbing tourism remained localized in the Novalja area, while it is not pronounced elsewhere on the island. Due to a high number of negative factors associated with clubbing tourism, the local residents on the island do not want to see further development of clubbing tourism, regardless of the strong economic benefits. Therefore, it remains to be seen in which direction the tourist offer on the island will develop in the future.
Ključne riječi
klupski
Novalja
Pag
turizam
Zrće
Ključne riječi (engleski)
clubbing
Novalja
Pag
tourism
Zrce
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:162:382945
Studijski program Naziv: Geografija (dvopredmetni); smjerovi: nastavnički, Nastavnički smjer Smjer: nastavnički Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra edukacije geografije (mag. educ. geogr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-06-10 12:21:23