Naslov Mikrobiološka čistoća trupa i pribora
Naslov (engleski) Microbiological cleanliness of hulls and accessories
Autor Jelena Mušterić
Mentor Andrijana Kegalj (mentor)
Član povjerenstva Iva Ljubičić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Andrijana Kegalj (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ljiljana Nanjara (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu (Prehrambena tehnologija) Knin
Datum i država obrane 2020-09-24, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija Sigurnost i kvaliteta hrane
Sažetak U proizvodnji mesa i proizvoda od mesa strogo održavanje dobre higijenske prakse u klaonicama
od presudnog je značaja za sprečavanje mikrobne kontaminacije trupova u cilju osiguranja
zdravstvene zaštite i kvalitete mesa. Mikrobiološki kontaminacija trupa može biti posljedica
bolesti, odnosno kontakta mesa s mesom zaražene ili bolesne životinje te neodgovarajuće higijene
tijekom rukovanja, skladištenja i prerade mesa. Najosjetljivija faza iz aspekta zaštite mesa od
mikrobiološkog onečišćenja je primarna obrada trupa. Za mikrobiološko praćenje trupova, Uredba
2073/2005 Europske komisije propisuje određivanje ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija
kao pokazatelja higijene i Enterobacteriaceae kao pokazatelja fekalne kontaminacije te određuje
mikrobiološke kriterije uspješnosti za uzorke dobivene destruktivnim tehnikama uzorkovanja iako
se zbog praktičnosti u mesnoj industriji češće koriste nedestruktivne tehnike. Osim mikrobiološkog
profila trupova u klaonicama se redovito uzimaju brisevi upotrijebljenog alata i površina za
mikrobiološku analizu. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološki profil junećih trupova te
odrediti higijensku ispravnost upotrijebljenog alata i pribora. Rezultati rada pokazuju kako su
uzorci junećih trupova sukladni važećem Pravilniku. Također, rezultati higijenske ispravnosti
upotrijebljenog alata i pribora također su u suglasju sa važećim Pravilnikom. Iz navedenog može
se zaključiti kako je čišćenje, pranje i dezinfekcija u navedenom objektu na vrlo visokom nivou.
Sažetak (engleski) In the production of meat and meat products, strict maintenance of good hygiene practice in
slaughterhouses is crucial to prevent microbial contamination of carcases in order to ensure health
care and meat quality. Microbiological contamination of the carcass can be a consequence of
disease, i.e. contact of meat with the meat of infected or diseased animals, or from inadequate
hygiene during the handling, storage and processing of meat. The most sensitive phase, in terms of
protecting meat from microbiological contamination, is the primary processing of the carcass. For
microbiological monitoring of carcasses, Regulation 2073/2005 of the European Commission
specifies the total number of aerobic mesophilic bacteria as a hygiene indicator, and of
Enterobacteriaceae as an indicator of faecal contamination. It also lays down the microbiological
performance criteria for samples obtained by destructive sampling techniques, though nondestructive techniques are preferred due to the practicality of the meat industry. In addition to the
microbiological profile of carcases in slaughterhouses, swabs of used tools and surfaces are
regularly taken for microbiological analysis. The aim of this study was to determine the
microbiological profile of beef carcasses and to determine the hygienic correctness of the tools and
accessories used. The results show that the samples of beef carcasses comply with the current
Ordinance. Also, the results of hygienic correctness of the used tools and accessories are also in
accordance with the valid Ordinance. From the above, it can be concluded that the cleaning,
washing and disinfection in the said facility is at a very high level.
Ključne riječi
trupovi
sanitacija
uzorkovanje
aerobne mezofilne bakterije
enterobakterije
Ključne riječi (engleski)
carcasses
sanitation
sampling
aerobic mesophilic bacteria
enterobacteria
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:121:998912
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc.ing.tech.aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-04-12 11:39:45