Naslov Upotreba smokve u izradi energetskih pločica
Naslov (engleski) The use of figs in the production of energy bars
Autor Petra Crnčević
Mentor Ljiljana Nanjara (mentor)
Član povjerenstva Iva Ljubičić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ljiljana Nanjara (član povjerenstva)
Član povjerenstva Andrijana Kegalj (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu (Prehrambena tehnologija) Knin
Datum i država obrane 2024-09-30, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Tema ovog rada bila je upotreba smokve u izradi energetskih pločica. Zadnjih nekoliko godina otkriće u prehrambenoj industriji su upravo energetske pločice koje su privukle pozornost velike populacije ljudi zbog njihove pratktičnosti u konzumaciji. Stekle su popularnost zbog sve većeg interesa ljudi za brzim i jednostavnim a opet zdravim međuobrokom koji se može nazvati “zdravlje u pokretu” jer današnja populacija živi vrlo aktivnim i užurbani životom. Dobar izvor energije, vitamina, minerala i vlakana što doprinosi velikoj količini energije kod sportaša. Na tržištu su se pojavile razne vrste energetskih pločica koje bi po samom sastavu trebale biti zdrave i bez dodanih šećera, no naravno da nisu sve istog sastava niti istih nutritivnih vrijednosti pa je stoga najbitnije kod kupnje pročitati deklaraciju. Smokva je vrlo zdrava voćka koja ima svoj prirodni zaslađivač, bogata je kalcijem kalijem i magnezijem. Energetske pločice od smokava se najčešće ukomponiraju s orašastim plodovima i medom što im daje obogaćen okus i teksturu. Ovaj završni rad istražuje potencijal smokve kao ključnog sastojka u izradi energetskih pločica, analizirajući njen doprinos nutritivnoj vrijednosti kao i tehnološke aspekte njene integracije u proizvodni proces. Cilj je dati sveobuhvatan pregled mogućnosti koje smokva nudi u kontekstu razvoja zdravih i funkcionalnih prehrambenih proizvoda te ocijeniti njen potencijal u modernoj prehrambenoj industriji.
Sažetak (engleski) The topic of this thesis was the use of figs in the production of energy bars. In the last few years, a discovery in the food industry has been exactly energy bars that have attracted the attention of a large population of people due to their practicality in consumption. They gained popularity due to the growing interest of people in a quick and simple yet healthy snack that can be called "health on the move" because today's population lives a very active and busy life. A good source of energy, vitamins, minerals and fiber, which contributes to a large amount of energy in athletes. Various types of energy bars have appeared on the market, which by their very composition should be healthy and without added sugar, but of course not all of them have the same composition or the same nutritional value, so it is most important to read the declaration when buying. The fig is a very healthy fruit that has its own natural sweetener, is rich in calcium, potassium and magnesium. Energy bars made of figs are most often combined with nuts and honey, which gives them an enriched taste and texture. This thesis explores the potential of figs as a key ingredient in the production of energy bars, analyzing its contribution to the nutritional value as well as the technological aspects of its integration into the production process. The goal is to give a comprehensive overview of the possibilities that the fig offers in the context of the development of healthy and functional food products, and to evaluate its potential in the modern food industry.56 pages, 22 graphical annexes, 15 bibliographic references, original in Croatian langua
Ključne riječi
energetske pločice
smokva
zdravi međuobrok
nutritivna vrijednost
Ključne riječi (engleski)
energy bar
fig
healthy snack
nutritional value
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:121:104011
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: prijediplomski Akademski / stručni naziv: prvostupnik (baccalareus) inženjer prehrambene tehnologije / prvostupnica (baccalaurea) inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-10-30 08:44:59