Naslov Gastronomska ponuda u zračnim lukama u funkciji turizma na primjeru Dubrovnika
Naslov (engleski) Gastronomic offer of airports in the function of tourist offer on the example of Dubrovnik
Autor Pero Đuka
Mentor Snježana Boranić Živoder (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište VERN Zagreb
Datum i država obrane 2021-06-30, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Putovanja su u prošlosti bila motivirana različitim razlozima, ponekad su to bili razonoda i
rekreacija, ponekad vjerski razlozi i posjet svetištima, ponekad dio školovanja i obrazovanja.
Od 50-ih godina prošlog stoljeća broj putovanja stalno raste, a spektar razloga i motiva koja ih
pokreću sve je širi i raznolikiji. Tome pridonosi opći gospodarski razvoj, razvoj tehnologija te
generalno društvena kretanja. Isto tako, mijenjaju se navike i želje za putovanjem te
zadovoljstvo turista ovisi
... Više o nizu elemenata ponude u destinacijama. Jedna od njih je kvaliteta
gastronomske ponude, čija važnost kao elementa ponude posljednjih desetljeća neprekidno
raste, a za jedan dio turista postaje i pokretač i glavni motiv putovanja. Tema ovog diplomskog
rada je „Gastronomska ponuda u zračnim lukama u funkciji turizma na primjeru Dubrovnika“.
Istraženo je zadovoljstvo putnika gastronomskom ponudom Zračne luke Dubrovnik kako bi se
dobile informacije o mogućim poboljšanjima ovog elementa ponude. Istraženo je koliko su
putnici zadovoljni aktualnom ponudom, gdje su glavni nedostaci i koje su osnovne prednosti i
područja za poboljšanje. Porastom ponude u turizmu i ugostiteljstvu sve je izraženija potreba za
radom na kvaliteti usluga vezanih uz prehranu gostiju. Kako bi se uhvatio korak s vremenom,
potrebno je pratiti tržište potražnje s ciljem praćenja trendova i zadovoljavanja potreba
potrošača. Osnovna svrha ovog diplomskog rada je prikazati važnost zadovoljstva putnika
prehranom u Zračnoj luci Dubrovnik. U radu su obrađeni teoretski aspekti turizma, zračnog
prometa i gastronomije te modernih trendova u gastronomiji. Empirijsko istraživanje provedeno
je pomoću anketnog upitnika među putnicima u Zračnoj luci Dubrovnik. Istraženi su stavovi o
zadovoljstvu gastronomskom ponudom u Zračnoj luci Dubrovnik, a pokazalo se kako su putnici
uglavnom zadovoljni ponudom, ali bi htjeli da se nudi veći izbor jela. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) Travels in the past was motivated by various reasons, sometimes it was leisure and recreation,
sometimes religious reasons and visits to shrines, sometimes part of schooling and education.
Since the 1950s, the number of trips has been growing steadily, and the range of reasons and
motives that drive them is ever wider and more diverse. The general economic development,
the development of technologies and general social trends contribute to this. Likewise, travel
habits and desires change
... Više and tourist satisfaction depends on a number of elements of the offer
in destinations. One of these is certainly the quality of the gastronomic offer, whose importance
as an element of the offer has been constantly growing in recent decades, and for some tourists
it becomes both the driver and the main motive for travel. The topic of this thesis is
"Gastronomic offer in airports in the function of tourism on the example of Dubrovnik."
Passenger satisfaction with the gastronomic offer of Dubrovnik Airport was investigated in
order to obtain information on possible improvements to this element of the offer. It was
investigated how satisfied passengers are with the current offer, where the main shortcomings
are and what are the main advantages as well as areas for improvement. With the increase in
the offer to tourism and catering, the need for work on the quality of services related to the
nutrition of guests is becoming more and more pronounced. In order to keep up with the times,
it is necessary to monitor the demand market in order to monitor trends and meet consumer
needs. The main purpose of this thesis is to show the importance of passenger satisfaction with
food at Dubrovnik Airport. The paper deals with theoretical aspects of tourism, air transport
and gastronomy and modern trends in gastronomy. The empirical research was conducted using
a survey questionnaire among passengers at Dubrovnik Airport. Attitudes towards satisfaction
with the gastronomic offer at Dubrovnik Airport were explored, and it was shown that
passengers are generally satisfied with the offer, but would like to be offered a larger selection
of dishes. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
gastronomija
turizam
zračni promet
Dubrovnik
Ključne riječi (engleski)
gastronomy
tourism
air transport
Dubrovnik
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:146:845577
Studijski program Naziv: Menadžment održivog razvoja turizma Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a specijalist/specijalistica turističkog menadžmenta (struč. spec. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-11-22 09:44:29