Naslov PREHRANA TRUDNICA, RODILJA I DOJILJA
Naslov (engleski) PREGNANCY, BIRTH AND NURSING DIET
Autor Jana Požega
Mentor Agneza Aleksijević (mentor)
Član povjerenstva Slavica Janković (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Agneza Aleksijević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Vesna Brumnić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru (Odjel za zdravstvene studije) Vukovar
Datum i država obrane 2018-10-22, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
Sažetak Trudnoća je važan korak u životu svake žene, a porod nezaboravno iskustvo i konačno upoznavanje s djetetom. Prehrana kao i tjelovježba važni su preduvjeti za zdravlje trudnice i djeteta. Mikronutrijenti su tvari koje su potrebne našem organizmu, ali u vrlo malim količinama. One su nužne za normalno korištenje bjelančevina, ugljikohidrata, masti i elektrolita. U različitim stadijima trudnoće postoje različite prehrambene potrebe kako majke tako i djeteta. Stoga je u razdoblju trudnoće, ali i neposredno nakon, važno izabrati zdravu i optimalnu prehranu. U prva tri mjeseca energetske potrebe nisu značajno veće, potrebna je raznolika prehrana jer se u stvaraju kosti, krvne žile i živci, probavni sustav, formira se srce i dijete stvara svoje rezerve A vitamina. U drugom tromjesečju trudnice bi trebale unositi dodatnih 460 kalorija dnevno. U zadnjem tromjesečju se trudnica priprema za rođenje djeteta. Pravilnom prehranom trudnici omogućujemo bolji pregled prirasta težine te možemo uočiti nepravilnosti u rastu i razvoju djeteta, ali i dobiti podatke o fizičkom osjećaju trudnice. Prvi dani i tjedni nakon poroda nazivaju se puerperij. Prehrana u ovom razdoblju mora sadržavati kvalitetne bjelančevine i složene ugljikohidrate kojima će se tijelo rodilje vratiti u formu prije poroda. Stoga je bitno da majčina prehrana bude kvaliteta i uravnotežena te jesti redovito, umjereno i raznoliko. Ukoliko je dojilja vegetarijanka, potrebno je uzimati dodatke prehrani poput cinka, željeza, riboflamina, vitamina B 12, D i kalcija kojeg nedostaje u prehrani zbog ne konzumiranja mesa.
Sažetak (engleski) Pregnancy is an important step in every woman's life and giving birth is an unforgettable experience and finally getting known the child. Nutrition as well as exercise are important precondition for pregnant women and baby. Micronutrients are substances that are needed by our organism, but in very small amount. They are necessary for normal use of proteins, carbohydrates, fats and electrolytes. At different stages of pregnancy there are different nutritional needs for mothers and the baby. Therefore, it is important to choose a healthy and optimal diet during pregnancy, but also immediately afterwards. In the first three months energy needs are not significantly bigger, a varied diet is required because bone and blood veins and nerves are formed, the digestive system is formed, the heart is formed and the baby creates its own vitamin A reserves. In the second trimester pregnant women should have an additional 460 calories per day. In the last trimester the pregnant woman is preparing for the baby's birth. A proper diet for pregnant women allows better overview of weight gain and we can notice irregularities in the growth and development of the baby, as well as information about the feeling of pregnant woman. First days and weeks after childbirth are called puerperium. Nutrition in this period must include high-quality proteins and complex carbohydrates that will restore the maternal body to form before delivery. Therefore, it is important that the mother's food is quality and balanced and must eat regularly, moderate and varied. If vegetarians are breastfeeding, she must take supplements such as zinc, iron, riboflavin, vitamin B 12, D and calcium who are lacking in nutrition because they don’t consume meat.
Ključne riječi
prehrana
trudnice
rodilje i dojilje
Ključne riječi (engleski)
nutrition
pregnancy women
maternity and nursing women
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:150:827913
Studijski program Naziv: Fizioterapija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) fizioterapije (bacc. physioth.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-11-08 09:01:54