Naslov POSTUPANJE SA SVINJAMA PRIJE KLANJA I UTJECAJ NA KVALITETU MESA
Naslov (engleski) Treatment of pigs before slaughter and the impact on the quality of meat
Autor Danijel Čerkez
Mentor Tatjana Jelen (mentor)
Član povjerenstva Damir Alagić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Dejan Marenčić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Križevcima Križevci
Datum i država obrane 2016-10-13, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) Stočarstvo
Sažetak Cilj rada Postupanje sa svinjama prije klanja i utjecaj na kvalitetu mesa bio je prikazati mjere dobrobiti svinja u stočnom depou mesne industrije Pik Vrbovec pomoću kojih je moguće smanjiti udio BMV mesa u svinjskom butu.
Klanju svinja prethode stresni događaji koji utječu na kvalitetu mesa, a mjerama dobrobiti se može smanjiti stres i utjecati na kvalitetu mesa. Istraženi postupci prije klanja odnosili su se na dužinu boravka svinja u stočnom depou, postupanje radnika sa svinjama u depou, usmjeravanje svinja prema komori za omamljivanje i češća kontrola senzora koji određuje razinu CO2 u komori za omamljivanje zbog efikasnijeg omamljivanja.
Dužina boravka u stočnom depou je smanjena sa 12 sati i više na prosječno 4-5 sati, kako bi se smanjila agresivnost u stočnom depou i smanjila učestalost borbi. Postupanje sa svinjama i usmjeravanje tijekom istovara i tjeranja na omamljivanje obavlja se lagano, smireno, te se izbjegava svaki grubi postupak sa svinjama. Električne pipalice su tijekom tjeranja svinja zabranjene. Unutar dijela koridora napravljeni su odjeljci gdje se svinje mogu primiriti prije ulaska u komoru za omamljivanje. Češća kontrola senzora za omamljivanje koji mjeri razinu CO2 preduvjet je za pravilno omamljivanje.
Udio BMV mesa kontinuirano se smanjivao kroz promatrano razdoblje što se opravdava uvođenjem pojedinih mjera dobrobiti te je u 2015. godini, u odnosu na promatrani period u 2014., udio BMV mesa smanjen za 1,77%.
Veća izdvojena količina BMV mesa kao i veća ukupna količina obrađenog buta utvrđena je prije uvođenja mjera dobrobiti. Utvrđena razlika od 3.045 kg između metoda dobrobiti (prije uvođenih mjera i nakon uvođenja mjera) bila je statistički vrlo visoko značajna (P<0,001) za parametar izdvojene količine BMV mesa, dok utvrđena razlika od 32.300 kg između metoda dobrobiti za ukupnu količinu obrađenog buta nije bila statistički značajna (P>0,05).
Uvođenje novih mjera dobrobiti pokazalo se opravdanim jer je značajno smanjen udio nepoželjnog (BMV) mesa buta.
Sažetak (engleski) Aim Treatment of pigs before slaughter and the impact on the quality of meat is to report measures the welfare of pigs in lairage meat industry Pik Vrbovec by which it is possible to reduce the proportion of PSE meat in pork loin.
Slaughter pigs prior stressful events that affect the quality of meat, and measures of well-being it can reduce stress and affect the quality of meat. The investigated practices before slaughter were related to the stay of pigs in lairage, treatment of workers with pigs in the depot, routing pigs to the gas chamber and the common control sensor that determines the level of CO2 in the gas chamber because of more efficient stunning.
Length of stay in the animal depot was reduced to 12 hours and more on an average of 4-5 hours, to reduce the aggressiveness of the animal depot and reduce the incidence of the fight. Dealing with pigs and guidance during unloading and forcing the stun is done gently, quietly, and avoiding any rough treatment of pigs. Electrical Probe Set during the eviction pigs prohibited. Within the section of Corridor are made sections where the pigs can calm before entering the gas chamber. More frequent control sensor for stunning that measures the level of CO2 is a prerequisite for proper stunning.
The share of PSE meat is continuously decreasing through the period that justifies the introduction of specific measures of well-being and this is in 2015, compared to the observed period in 2014, the share of PSE meat decreased by 1.77%.
The higher amount of allocated PSE meat as well as greater total quantity of processed ham was determined before the introduction of measures of well-being. The difference of 3,045 kg between methods of well-being (before uvođenih measures and the introduction of measures) was statistically highly significant (P <0.001) for the parameter, the quantity of PSE meat, while the determined difference of 32,300 kg between methods of well-being for the total quantity of processed ham is not was statistically significant (P> 0.05).
The introduction of new measures of well-being it was justified because it significantly reduced the proportion of unwanted (PSE) meat leg.
Ključne riječi
Mjere dobrobiti svinja
mesna industrija Pik Vrbovec
BMV meso buta
Ključne riječi (engleski)
Measure the welfare of pigs
Meat industry Pik Vrbovec
PSE meat ham
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:185:288148
Studijski program Naziv: Poljoprivreda Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a specijalist/specijalistica inženjer/inženjerka poljoprivrede (struč. spec. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2017-03-30 11:00:57