Sažetak | Tov junadi predstavlja osnovu proizvodnje junećeg, odnosno goveđeg mesa. Povećanje opsega proizvodnje današnjih proizvođača, napretka hranidbe i genetike, iskorištavanje hrane biljnog podrijetla i njezine pretvorbe u hranjive tvari potrebne čovjeku, govedarstvu daju veliku vrijednost i stavljaju u vrh proizvodnje. Danas tržište stavlja veliki naglasak na kvalitetu mesa te uglavnom traži junetinu s manjim udjelom masnog tkiva i što većim udjelom mišićnog tkiva. Kako bi se takovo meso proizvelo veliki naglasak se stavlja na odgovarajuću hranidbu tovne junadi. Materijali za izradu ovog završnog rada prikupljeni su na farmi junadi Trema Tvornice stočne hrane Čakovec d.d.. Završni rad je izrađen koristeći se metodama intervjua sa voditeljem stručne prakse i zapažanjima tijekom prakse. Predmet istraživanja bio je utvrditi opće stanje na gospodarstvu i detaljnije procijeniti strukture obroka za tovnu junad. Farma je kapaciteta 1650 grla tovne junadi, a trenutno se na njoj nalazi 1500 grla. Na farmi se tovi muška junad simentalske pasmine i ženska junad belgijsko plave pasmine. Prosječni dnevni prirasti za žensku junad iznosi su 950 g, dok su se prosječni dnevni prirasti muške junadi kretali od 1100 – 1200 g. Ženska junad se tovi do prosječne starosti 14 mjeseci i prosječne žive mase od 520 kg, dok se muška junad tovi do prosječne starosti od 16 mjeseci i prosječne žive mase od 620 – 650 kg. Koncentracija ME u obrocima se kretala od 11,33 MJ/kg ST do 11,69 MJ/kg ST i u prosjeku je iznosila 11,52 MJ/kg ST, dok se je koncentracija iSP kretala od 156,31 g/kg ST do 160,23 g/kg ST i u prosjeku je iznosila visokih 157,97 g/kg ST. Odnosi iSP-a i ME u prosjeku su iznosili 13,70 g iSP/MJ ME i kretali su se u rasponu od 13,37 do 14,14 g iSP/MJ. Koncentracija SV u obroku se kretala od 12,88 do 14,17% od ST i u prosjeku je iznosila 13,51% SV od ST. Prosječna konzumacija hrane u navednom obroku je iznosila 7,61 kg ST po grlu dnevno, a kretala se od 6,35 do 8,93. Tijekom tova zajedno s povećanjem žive mase povećavala se konzumacija ST po obroku, kao i koncentracija energije, dok je koncentracija iSP blago padala. Kod svih analiziranih obroka utvrđena je nešto veća koncentracija iSP/kg ST. Međutim, sveukupno gledajući može se zaključiti kako se na farmi Treme d.d. pridaje velika pažnja svim segmetima proizvodnje tovne junadi kako bi se u konačnici proizvela visoko kvalitetna junad uz što je moguće niže troškove proizvodnje. |