Sažetak | Mlijeko je zasigurno jedan od vrjednijih prehrambenih proizvoda animalnog podrijetla, a koristi se gotovo u čitavom svijetu. Sastav kravljeg mlijeka je vrlo važno kvalitativno svojstvo proizvođačima mlijeka, prehrambenoj industriji mlijeka, kao i samim potrošačima. Mlijeko u svom sastavu sadrži vrlo vrijedne mikronutritivne tvari (kalcij, fosfor, vitamine B i D), visoko kvalitetne proteine (poput kazeina) te masne kiseline mliječne masti koje imaju vrlo povoljan utjecaj na zdravlje ljudi. Različiti čimbenici, poput pasmine, stadija laktacije, hranidbe, zdravstvenog statusa krava i genetskih čimbenika, ali također i čimbenici okoliša kao što su klimatski uvjeti mogu značajno utjecati na mliječni sastav, svojstva kao i na cjelokupnu kvalitetu mlijeka. Od okolišnih čimbenika vrlo značajan utjecaj na količinu i kvalitativna svojstva mlijeka ima godišnje doba, uključujući klimatske promjene koje se događaju u gotovo svim regijama svijeta. Cilj rada bio je utvrditi razinu utjecaja godišnjeg doba na količinu i kvalitativna svojstva mlijeka. Biološki dio istraživanja obuhvatio je trogodišnje razdoblje, od siječnja 2017. do prosinca 2019. godine i provedeno je na farmi Panić d.o.o. u Koprivnici. S obzirom na godišnje doba krave su bile podijeljene u četiri skupine; zimsko (od prosinca do veljače), proljetno (od ožujka do svibnja), ljetno (od lipnja do kolovoza) i jesensko (od rujna do studenog) razdoblje. Kvalitativna svojstva određena su u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka (HAPIH) Ex. Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Statistička obrada podataka provedena je sumom najmanjeg kvadrata, GLM postupkom statističkog programa Statistica Version 13.4.0.14 (StatSoft, Inc 1984-2018). U ukupnom uzorku rezultati istraživanja kretali su se unutar zadovoljavajućih granica. Godine u kojima se provodilo istraživanje nisu imale značajan utjecaj na količinu i kvalitativna svojstva mlijeka (P>0,05). Godišnje doba imalo je značajan utjecaj na proizvedenu količinu mlijeka po kravi i kvalitativna svojstva mlijeka po kravi (P<0,05). U ovom istraživanju značajno najmanja proizvedena količina mlijeka po kravi kao i najmanji udio mliječne masti utvrđeni su tijekom ljeta (P<0,05). Parametri suha tvar bez masti, sirove bjelančevine, urea, broj somatskih stanica i broj mikroorganizama bili su uglavnom značajno niži tijekom toplijeg razdoblja, tj. tijekom ljeta i jeseni, u odnosu na zimu i proljeće (P>0,05). Stoga se na temelju provedenog istraživanja može zaključiti kako se smanjena proizvodnja mlijeka i lošija kvalitativna svojstva uglavnom događaju tijekom ljetnog i jesenskog razdoblja zbog visokih temperatura kao i povišene vlage što kod krava dovodi do temperaturnog stresa. |
Sažetak (engleski) | Certainly, milk is one of the most valuable animal product, wich used in almost all over the world. The composition properties of cow's milk are of considerable importance of the dairy farmers, manufacturer and consumer. Milk contains very valuable micronutrients (calcium, phosphorus, vitamins B and D), high quality proteins (such as casein) and fatty acids of milk fat, which have a very beneficial impact on human health. Different factors, such as breed, stage of lactation, feeding, cow health status and genetic factors, but also environmental factors such as climatic conditions can significantly affect milk composition, properties, as well as total milk quality. From environmental factors, season has a very considerable impact on the quantity and qualitative properties of milk, including climate changes, which occurs in almost all regions of the world. The aim of this study was to examine the effect of a season on the quantity and qualitative properties of milk. The biological research covered a three-year period, from January 2017 to December 2019 and was conducted on Panić d.o.o. farm in Koprivnica. According to the season, cows were submitted into four groups; winter (December to February), spring (March to May), summer (June to August) and autumn (September to November) period. Qualitative properties were determined in the Central Laboratory for Milk Quality Control of the Croatian Agricultural Agency (HAPIH) Ex. (HPA). The statistical analysis were carried out using the least square methodology of GLM procedure Statistica Version 13.4.0.14 (StatSoft, Inc 1984-2018). In this study total results were within satisfactory limits. The research years did not have a significant effect on milk quantity and quality properties (P<0,05). Season had a significant influence on produced milk per cow and on milk qualitative properties (P<0,05). In this study, significantly lowest amount of produced milk per cow as well as the lowest proportion of milk fat were found during the summer period (P<0.05). Parameters for dry matter without fat, crude protein, urea, somatic cell count and number of microorganisms were mainly significantly lower during the warmer period, ie. during summer and autumn period, compared to winter and spring period (P>0.05). Therefore, based on the conducted research, it can be concluded that reduced milk production and poorer quality properties mainly occur during the summer and autumn periods due to high temperatures and high humidity, which can cause temperature stress in cows. |