Naslov Primjena konzervansa u proizvodnji krema
Naslov (engleski) Application of preservative in cream production
Autor Kristina Mihlin
Mentor Bojan Matijević (mentor)
Član povjerenstva Jasna Halambek (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ines Cindrić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Bojan Matijević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Jasna Sabljarić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac
Datum i država obrane 2017-11-14, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Primjena konzervanasa široko je rasprostranjena, koristimo ih u proizvodnji hrane, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Oni u kozmetičkim proizvodima sprečavaju kvarenje, ali i rast različitih vrsta mikroorganizama. Najpoznatiji konzervans u kozmetičkoj industriji je paraben, ali zbog njegovo štetnosti na zdravlje ljudi izbačen je iz upotrebe i zamijenjen neki drugim neškodljivim konzervansima. Osim sintetskih zamjena sve više se koriste prirodni konzervansi kao što je Geogard 221 koji kao aktivan sastojak sadrži dehidroksioctenu kiselinu. Cilj ovog rada bio je istražiti primjenu Geogarda 221 u proizvodnji krema kako bi se spriječio rast Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans i Aspergillus brasiliensis. Uzorci različitih vrsta krema sadržavali su 2mg/g Geogarda 221 i inokulirani su s testnim mikroorganizmima u količini od 5 do 7 logCFU/g. Kontaminirani uzorci krema čuvani pri sobnoj temperaturi i analizirani 0., 2., 7., 14. i 28 dan. Nakon 2. dana čuvanja broj mikroorganizama je pao za oko 2 do 3 (DlogCFU/g). Nakon 7. dan čuvanja u uzorcima krema nije pronađen niti jedan testni mikroorganizam. Dobiveni rezultati pokazuju učinkovito djelovanje Geogarda 221 na različite mikroorganizme i kada su oni prisutni u visokim koncentracijama.
Sažetak (engleski) The use of preservatives in food production, pharmaceutical and cosmetic industry is widespread. In cosmetic products they prevent spoilage, but also the growth of different types of microorganisms. The most famous preservative in the cosmetic industry is paraben, but because of its harmfulness to human health it was discarded from use and replaced by other harmless preservatives. Apart from synthetic replacements, natural preservatives are increasingly used, such as Geogard 221 which, as the active ingredient, contain dehydroxyacetic acid. The aim of this work was to explore the application of Geogarda 221 in the production of creams and prevent the growth of Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans and Aspergillus brasiliensis. Samples of different types of creams contained 2mg/g of Geogarda 221 and were inoculated with test microorganisms in an amount of 5 to 7 logCFU/g. Contaminated samples of creams were kept at room temperature and analyzed 0, 2,7, 14 and 28 days. After the 2nd day of guarding number of microorganisms dropped by about 2 to 3 (DlogCFU/g). After the 7th day of guarding in samples of the cream no test microorganisms were found. The results obtained show effective action of Geogarda 221 on different microorganisms and when they are present in high concentrations.
Ključne riječi
dehidroksioctena kiselina
konzervansi
mikroorganizmi
trajnost
Ključne riječi (engleski)
dehydroxyacetic acid
durability
microorganisms
preservatives
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:128:509290
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-04-19 12:53:05