Naslov Upućenost sportaša u pravilnu prehranu
Naslov (engleski) Nutritional habits of athletes
Autor Tara Dujmović
Mentor Bojan Matijević (mentor)
Član povjerenstva Marijana Blažić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Bojan Matijević (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marko Prahović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Jasna Sabljarić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac
Datum i država obrane 2017-11-21, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Prema svojim željama i ciljevima svaki sportaš bira vrstu i intenzitet treninga kako bi postigao maksimalnu fizičku spremnost. Uz plan treninga sportaši moraju imati i program prehrane jer hrana treba zadovoljiti nutritivne potrebe sportaša tijekom treninga, natjecanja i oporavka. Odnosno, hrana treba osigurati dovoljno energije i zadovoljiti potrebe za esencijalnim nutrijentima. U radu su prezentirani rezultati istraživanja ponašanje i stavovi sportaša u kontekstu pravilne prehrane.
... Više Istraživanje je provedeno početkom lipnja 2017. godine u Karlovcu, a korišten je prigodno pripremljeni anketni upitnik. Slučajnim uzorkom je obuhvaćeno 100 ispitanika koji se bave baseballom, nogometom, odbojkom i rukometom.. Deskriptivna statistička analiza je provedena u Microsoft Office Excel-u 2007. Skoro 71% ispitanika ne razmišlja o načinu na koji se hrani, ali paze na pravilnu hidraciju organizma (71%) i to su muškarci ( 46%) znatno pažljiviji u odnosu na žene (25%). Svega 41% ispitanika prepoznaje ugljikohidrate kao primarni izvor energije, ali je nešto više ispitanika upoznato s dnevnim potrebama za unosom (62%). Sličan odnos ispitanici imaju i prema mastima i ugljikohidratima. Većina ispitanika razumije značaj koji pravilna prehrana ima za zdravlje sportaša, ali nedovoljno znanje uzrokuje neadekvatan načina prehrane. Svaki sportaš treba svakodnevno voditi brigu o prehrani te u budućnosti treba ulagati velike napore kako bi se promijenile navike sportaša s ciljem postizanja pozitivnog utjecaja na zdravlje i kvalitetnije sportske izvedbe. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) According to their wishes and goals, each athlete chooses the type and intensity of the training to achieve maximum physical readiness. With the plan of training athletes must also have a program of diet because the food should meet the nutritional needs of athletes during training, competition and recovery. Respectively, the food should provide enough energy and meet the needs of essential nutrients. The paper presents the results of research, behavior and attitudes of athletes in
... Više the context of proper nutrition. The survey was conducted at the beginning of June 2017 in Karlovac, and used conveniently prepared questionnaire. A random sample included 100 respondents who are engaged in baseball, football, volleyball and handball. Descriptive statistics analysis was carried out in Microsoft Office Excel 2007. Nearly 71% of respondents do not think about their diet, but take care of proper hydration of the organism (71%) and men (46%) are considerably more attentive to women (25%). Only 41% of respondents identify carbohydrates as the primary source of energy but slightly more respondents are familiar with the daily intake requirements (62%). A similar attitude respondents have to fats and proteins. Most respondents understand the importance that proper nutrition has for athletes' health, but inadequate knowledge causes inadequate eating habits. Every athlete needs to take care of diet and in the future need to invest a lot of effort to change the habits of athletes in order to achieve a positive impact on health and better sports performance. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
hidracija
očuvanje zdravlja
pravilna prehrana
sportaši
suplementacija
Ključne riječi (engleski)
athletes
health preservation
hydration
proper nutrition
supplementation
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:128:061176
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-04-19 12:55:49