Naslov | MIKROBIOLOŠKA ANALIZA SUŠENIH SJEMENKI |
Naslov (engleski) | MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF DRIED SEEDS |
Autor | Ida Valjak |
Mentor | Helena Marčetić (mentor) |
Član povjerenstva | Valentina Obradović (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Helena Marčetić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Ana Mrgan (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Požegi Požega |
Datum i država obrane | 2021-12-15, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | U svim granama proizvodnje i prerade hrane potrebno je poduzeti niz mjera kojima se osiguravaju zdravstveno ispravni proizvodi. Uvođenjem i provođenjem preventivnih postupaka samokontrole u skladu s HACCP načelima, omogućuje se proizvodnja zdravstveno ispravnih i kvalitetnih proizvoda, na obostrano zadovoljstvo potrošača i proizvođača. Ispitivanjem uzoraka različitih proizvođača, prema nacionalnom Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (Ministarstvo poljoprivrede, 2011) i Uredbi (EZ) br. 2073/2005, provjeravala se zdravstvena ispravnost sjemenki i cijelog sustava proizvodnje. Polovica ispitanih uzoraka imala je nezadovoljavajuće rezultate u odnosu na broj aerobnih mezofilnih bakterija, Enterobacteriaceae, kvasaca i plijesni. Proizvođači čiji su uzorci imali zadovoljavajuće rezultate već dugi niz godina proizvode sušene sjemenke. Njihovi postupci proizvodnje su dobro utvrđeni i provjereni kao a preventivni postupci samokontrole su skladu s HACCP načelima. Proizvođači čiji su uzorci imali nezadovoljavajuće rezultate su početnici, odnosno tek odlučuju kojim postupcima će proizvoditi sušene sjemenke i uvode preventivne postupke samokontrole. U odnosu na dobivene rezultate može se ustanoviti koje su pogreške u proizvodnji dovele do povećanog broja mikroorganizama i prema tome ih mijenjati i uvesti preventivne postupke samokontrole. Analize proizvoda prema navedenim kriterijima provodile su se u mikrobiološkom laboratoriju tvrtke Labosan d.o.o. u Zagrebu. |
Sažetak (engleski) | In all food production and processing branches, several measures need to be taken to ensure safe products. Following HACCP principles, the induction and implementation of preventive self-control procedures enable the production of safe and quality products to the mutual contentment of consumers and producers. The health safety of seeds and the entire production system was checked By testing samples from different manufacturers, according to the National Guide to Microbiological Criteria for Food (Ministry of Agriculture,2011) and Regulation (EC) no. 2073/2005. Half of the examined samples had unsatisfactory results in relation to the number of aerobic mesophilic bacteria, Enterobacteriaceae, yeasts and molds. Producers whose samples have had satisfactory results have been producing dried seeds for many years. Their production procedures are well established and tested as preventive selfcontrol procedures that comply with HACCP principles. Producers whose samples had unsatisfactory results are beginners, that is, they are still deciding which procedures they will use to produce dried seeds and introduce preventive selfcontrol procedures. In regard to the obtained results, it is possible to establish which errors in production have led to an increased number of microorganisms and, accordingly, to change them and introduce preventive self-control procedures. Product analysis, according to the above criteria, was performed in the microbiological laboratory of Labosan d.o.o. Company in Zagreb. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:142427 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-09-23 08:28:57 |