Naslov | MIKROBIOLOŠKA ANALIZA OBARENIH KOBASICA |
Naslov (engleski) | MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF COOKED SAUSAGES |
Autor | Jakolina Maričković |
Mentor | Helena Marčetić (mentor) |
Član povjerenstva | Valentina Obradović (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Stanko Zrinščak (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Svjetlana Škrabal (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Požegi Požega |
Datum i država obrane | 2021-05-24, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Mesnoj industriji cilj je proizvodnja sigurnih i kvalitetnih proizvoda uz optimalno korištenje svojih sveukupnih resursa. Stoga su poduzete sve mjere u osiguranju sigurnosti proizvoda, te se započelo s primjenom analize rizika i nadzora nad kritičnim kontrolnim točkama kako bi se sustavno analizirali svi koraci proizvodnog procesa i uvele prevencijske mjere, u cilju kontrole cjelokupnog proizvodnog procesa i stvorila zaštita potrošača s obzirom na prisutnost patogena i potencijalnih uzročnika trovanja hranom i to vrste Aerobne mezofilne bakterije, Salmonella spp., Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, sulfitoreducirajuće klostridije i Listeria monocytogenes. Predmetno istraživanje provodilo se u mesnoj industriji, u tehnološkom procesu proizvodnje obarenih kobasica – hrenovke, frankfurter i pariška kobasica. Rezultati istraživanja ukazuju na proizvodnju sigurne hrane što je danas cilj svake prehrambene industrije i uvjet izlaska proizvoda na svjetsko tržište. |
Sažetak (engleski) | Meat industry's goal is producing safe, high quality products, whilst optimally using all of its' resources. This is why all the measures to ensure safety of the product are actioned. Using risk analysis and overseeing of all critical points has been started to ensure detailed analysis of all steps of the manufacturing process and introduce preventative measures. With the end result being control of the whole process and consumer protection in regards to presence of pathogens and potential food poisoning causes, especially Aerobic mesophilic bacteria, Salmonella spp., Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, sulfite-reducing Clostridium and Listeria monocytogenes. Subject research was done in the meat industry, on a technological process of producing cooked sausages - hot dogs, frankfurters and Parisienne sausages. Results of the research show production of safe food, which is every food manufacturer's goal and a prerequisite for exporting products onto the global market. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:975469 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | ![Ikona licence Zaštićeno autorskim pravom.](/sites/all/modules/dabar/dabar_modules/dabar_core/includes/cc_pics/cc_all.png) |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-10-03 08:34:04 |