Naslov | ADITIVI U BOMBONIMA |
Naslov (engleski) | ADDITIVES IN CANDIES |
Autor | Barbara Markioli |
Mentor | Valentina Obradović (mentor) |
Član povjerenstva | Svjetlana Letinić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Valentina Obradović (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Ana Mrgan (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Požegi Požega |
Datum i država obrane | 2021-09-29, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Prehrambeni aditivi su tvari poznatog sastava, koje nisu hrana, nego se dodaju namirnicama prilikom proizvodnje, transporta, oblikovanja, prerade i čuvanja hrane. Dodavanjem aditiva u hranu postiže se tehnološka i organoleptička kvaliteta proizvoda te se produžava rok trajanja hrane tako što se sprječava njezino kvarenje. Prema porijeklu aditivi se dijele na one prirodnog porijekla i sintetizirane. Prema funkcionalnosti se dijele na 24 različite kategorije koje su navedene u ovom radu te pojedine i detaljnije opisane. Upotreba aditiva regulirana je Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima NN 39/2013 koji sadrži sve zahtjeve koji osiguravaju sigurnu upotrebu aditiva u prehrambenoj industriji. U sklopu završnog rada provedena je i anketa pod nazivom “Istraživanje poznavanja prehrambenih aditiva i stavova potrošača u Republici Hrvatskoj“, pri čemu je poseban naglasak stavljen na aditive u bombonima, kako bi se dobio uvid u poznavanje pojma aditiva među potrošačima te njihovo stajalište o istima. |
Sažetak (engleski) | Food additives are substances of known composition, which are not food, but are added to foods during the production, transport, shaping, processing and storage of food. By adding additives to food, we get the technological and organoleptic quality of the product is achieved and the expiration date of food is extended by preventing its spoilage. According to the origin, the additives are divided into those of natural origin and synthesized. According to functionality, they are divided into 24 different categories that are listed in this paper and some of them described in more detail. The use of additives is regulated by the law of food additives, flavorings and food enzymes NN 39/2013, which contains all the requirements that ensure the safe use of additives in the food industry. As part of this study, a survey entitled "Research on the knowledge of food additives and consumer attitudes in the Republic of Croatia", where special emphasis is put on additives in candies, was conducted, in order to gain insight into the knowledge of the concept of additives among consumers and their views on them. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:670783 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-10-06 07:53:22 |