Naslov | PREDIKATNO VINO KULTIVARA PINOT CRNI VINARIJE RAMARIN |
Naslov (engleski) | PINOT NOIR THE PREDICATE WINE OF THE RAMARIN WINERY |
Autor | Josip Galović |
Mentor | Josip Mesić (mentor) |
Član povjerenstva | Brankica Svitlica (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Josip Mesić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Tomislav Soldo (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Požegi (Poljoprivredni odjel) Požega |
Datum i država obrane | 2020-09-17, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) |
Sažetak | Predikatna vina dobivena su od sasvim zrelog, manjim ili većim dijelom prosušenoga grožđa, branog nakon uobičajenog roka berbe. Razlikuje se pet vrsta predikatnih vina, a to su kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica i ledeno vino. Od svih čimbenika za kvalitetu vina i doprinos se ističe klima, odnosno klimatski uvjeti. Istraživanje se odnosi na berbe 2018. i 2019. godine vinarije Ramarin, u Slavonskom brodu. Nakon prikupljenih rezultata i analiza vidljivo je da je u berbi 2018. nakupljeno šećera, a vino ima naglašen voćni miris. Berba 2019. godine rezultirala je proizvodnjom kompleksnijeg vina, upravo zbog klimatskih uvjeta |
Sažetak (engleski) | Predicate wines are obtained from fully ripe, more or less dried grapes, harvested after the usual harvest date. There are five types of predicate wines, namely late harvest, selection harvest, selection of berries, selection of dried berries and ice wine. Of all the factors for wine quality and contribution, the climate stands out, ie climatic conditions. The research conducted relates to the 2018 harvest and the 2019 harvest of the Ramarin winery, Slavonski Brod. After the collected results and analyzes, it was established that the 2018 harvest is a harvest where the wine has less sugar and is characterized by a fruity aroma. The 2019 harvest resulted in the production of stronger wine, precisely because of the climatic conditions. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:491316 |
Studijski program | Naziv: Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka vinogradarstva- vinarstva-voćarstva (bacc. ing. agr.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | ![Ikona licence Zaštićeno autorskim pravom.](/sites/all/modules/dabar/dabar_modules/dabar_core/includes/cc_pics/cc_all.png) |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-11-16 13:20:02 |