Naslov UTJECAJ GODINE BERBE NA KAKVOĆU VINA SYRAH
Naslov (engleski) THE INFLUENCE OF THE VINTAGE YEAR ON THE QUALITY OF WINE SYRAH
Autor Mirna Laitkam
Mentor Josip Mesić (mentor)
Član povjerenstva Brankica Svitlica (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Josip Mesić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Tomislav Soldo (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Požegi (Poljoprivredni odjel) Požega
Datum i država obrane 2017-09-11, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) Vinogradarstvo i vinarstvo
Sažetak Syrah kao sorta u Hrvatskim vinogradima je pojavljuje tek u novije vrijeme, iako je u
svijetu poznata i priznata sorta, od nje se očekuje da postigne najbolje rezultate. Kvaliteta vina
ovisi o mnogim čimbenicima, ali klimatski uvjeti su najvažniji indikator krajnjeg proizvoda.
Klimatske prilike se razlikuju od godine do godine što kontrolira i utječe na kvalitetu samog
grožđa te vina kao njegovog proizvoda. Istraživanje u trajanju od četiri godine provelo se na
uzorcima kultivara Syrah na proizvodnim površinama Vinogorja Kutjevo, Veleučilišta u
Požegi, tijekom 2011.-2014. godine. Nakon prikupljenih rezultata i analiza uspostavilo se
kako je godina 2012. svojim klimatskim uvjetima bila najpovoljnija za proizvodnju vina
Syrah. Najveće količine prosječnih sunčanih sati i temperatura u vremenu vegetacije
uvjetovalo je time što je grožđe te godine akumuliralo najveće količine šećera što je
rezultiralo najvećom postotkom alkohola u vinu u usporedbi na ostale godine. vino te godine
najbolje je organoleptički ocijenjeno. Godina 2014. je svojim svojstvima bila nepovoljna s
prekomjernim oborinama, malim količinama sunčanih sati i niskim temperaturama uvjetovala
je time što je grožđe te godine akumuliralo najmanje količine šećera što je rezultiralo niskim
postotkom alkohola u vinu. Vino 2014.berbe je najslabije ocijenjeno.
Sažetak (engleski) Syrah as a variety in Croatian vineyards has appeared only recently, although it is
known and recognized in the world, it is expected to achieve the best results. Wine quality
depends on many factors, but climatic conditions are the most important end product
indicator. Climatic conditions vary from year to year, which controls and effect the quality of
grape and wine as its product. A four-year study was conducted on Syrah cultivars on the
production areas of the Kutjevo vineyard, owned by the Polytechnic of Požega, during 2011-
2014. years. After collected results and analysis, it was established that 2012 was the most
favorable for Syrah's properties. The highest amount of average sunshine hours, the
temperature during the vegetation period, caused that the grapes of that year accumulated the
highest amounts of sugar, resulting in the highest percentage of alcohol in wine compared to
other years. The vintage year 2012 after the wine analysis gave the best results with respect to
the vintage date, the wine of that year achieved the highest rating by the organoleptic
commission. Vintage year 2014 was adverse to its properties; overcrowding, small amounts of
sunshine and low temperatures caused the grapes of that year to accumulate the least amount
of sugar, resulting in a low percentage of alcohol in wine after chemical analysis and a
relatively low rating by the Organoleptic Evaluation Commission.
Ključne riječi
Syrah
kvaliteta vina
klimatski uvjeti
godina berbe
Ključne riječi (engleski)
Syrah
wine quality
climatic conditions
vintage year.
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:112:206727
Studijski program Naziv: Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka vinogradarstva- vinarstva-voćarstva (bacc. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2017-10-12 07:57:53