Naslov | FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA PŠENIČNOG BRAŠNA |
Naslov (engleski) | PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF WHEAT FLOUR |
Autor | Marina Pavlović |
Mentor | Krunoslav Mirosavljević (mentor) |
Član povjerenstva | Dinko Zima (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Krunoslav Mirosavljević (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Valentina Obradović (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Požegi (Poljoprivredni odjel) Požega |
Datum i država obrane | 2017-11-24, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija Kemija hrane |
Sažetak | Tema ovog završnog rada je fizikalno - kemijska karakterizacija pšeničnog brašna. Razlog pisanja završnog rada na navedenu temu je odrađivanje stručne prakse u Papuku d.d. Našice, dioničkom društvu za promet i preradu žitarica. Svi proizvodi dobiveni mljevenjem i prosijavanjem žitarica pšenice raži, ječma, zobi, kukuruza i dr. u užem smislu riječi podrazumijevaju se brašnom. Sama kvaliteta pšeničnog brašna uvjetovana je kvalitetom pšenice koja se obrađuje.
Zadatak ovog završnog radu je opisati fizikalno – kemijsku karakterizaciju pšeničnog brašna na temelju parametara koji su određivani na praksi u silosima Papuk d.d. u vremenskom periodu od 03. mjeseca 2017. godine do 09. mjeseca 2017. godine. Od kemijskih karakterizacija brašna određivani su sljedeći parametri: vlaga, pepeo, proteini, broj padanja i vlažni gluten, dok su fizikalne osobine određivane pomoću farinograma i ekstenzograma. |
Sažetak (engleski) | The subject of this final work is physical - chemical characterization of wheat flour. The reason for writing the final work on this topic was the implementation of the practice in Papuk d.d Našice, a joint stock company, for the trade and processing of cereals. All products obtained by grinding and sowing grain of wheat, barley, oats, maize etc. in the narrow sense of the word are flour. The same quality of wheat flour is conditioned by the quality of wheat processed.
The task of this final work is to describe the physical - chemical characterization of wheat flour based on the parameters determined in practice in the silos Papuk d.d. in the period from March 2017 to September 2017. From the chemical characterization of flour the following parameters are defined: moisture, ashes, proteins, number of drops and moist gluten, while physical properties are determined by farinographs and extensographs. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:687444 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2017-12-12 07:53:00 |