Naslov Zamjenski zaslađivači
Naslov (engleski) REPLACE DIFFICULTY
Autor Filip Spahija
Mentor Nikolina Gaćina (mentor)
Član povjerenstva Ivana Bratić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Dijana Mečev (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik
Datum i država obrane 2018-09-25, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
Sažetak Cilj ovog rada bio je prikazati zamjenske zaslađivače, prirodne i sintetske tj. alternativne zamjene za konzumni šećer – saharozu njihove osnovne karakteristike prvenstveno stupanj slatkoće u odnosu na saharozu, energetsku vrijednost i utjecaj njihove konzumacije nazdravlje čovjeka. Osnovne sirovine za proizvodnju konzumnog šećera su šećerna repa, šećerna trska i šećerna palma, ovisno o podneblju uzgoja. Zbog veće upoznatosti sa negativnim učincima sintetskih zaslađivača sve je veća potražnja za prirodnim alternativama kao što su med, javorov sirup, agavin sirup, šećer od datulja, rižin med, stevija i drugima. Stoga je u ovom radu prikazan široka spektar zaslađivača kao mogućnost ponude u ugostiteljskoj ponudi što dokazuje i praćenje svjetskih trendova u prehrani.
Sažetak (engleski) The aim of this paper was to show alternative sweeteners, natural and synthetic, ie alternative substitutions for consumable sugar - sucrose their basic characteristics, primarily the degree of sweetness in relation to sucrose, the energy value and the influence of their consuming enrichment of man. The basic raw materials for the production of sugar as sugar beets, sugar cane and sugar palm tree, depending on the area of cultivation. Because of the greater awareness of the negative effects of synthetic sweeteners, there is an increasing demand for natural alternatives such as honey, maple syrup, agave syrup, and sugar from dates, rice honey, stevia’s and others. Therefore, this paper presents a broad spectrum of sweeteners as a possibility of offering in a catering offer, which also proves the observance of world trends in nutrition.
Ključne riječi
saharoza
šećeri
polioli
alternativni zaslađivači
energetska vrijednost
Ključne riječi (engleski)
sucrose
sugars
polyols
alternative sweeteners
energy value
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:143:785556
Studijski program Naziv: Menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta (Sruč.spec.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-09-25 08:50:00