Naslov | Dijetoterapija anemije |
Naslov (engleski) | DIET THERAPY FOR ANEMIA |
Autor | Franka Marjančić |
Mentor | Nikolina Gaćina (mentor) |
Član povjerenstva | Ana Vukičević (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Dijana Mečev (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nikolina Gaćina (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik |
Datum i država obrane | 2019-09-26, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam |
Sažetak | Anemija je stanje koje se odnosi na smanjeni volumen crvenih krvnih stanica u krvi i/ili
smanjenu količinu hemoglobina. Preporučena količina unosa željeza u organizam iznosi od 8
do 18 mg dnevno, a tijelo najbolje apsorbira željezo iz životinjskih i biljnih izvora kao što su
crveno meso, piletina, riba, povrće, žitarice, voće, mahunarke i orašasti plodovi. Vitamin C i
vitamini B skupine pozitivno djeluju na apsorpciju željeza, a postoje i tvari koje štetno utječu
na apsorpciju željeza u organizam kao što su oksalna kiselina, kalcij, polifenoli i fitinska
kiselina. U tradicionalnoj medicini se za anemiju koriste razne ljekovite biljke, prirodni
čajevi, sokovi te pripravci koji pomažu u prevenciji anemije. Obogaćivanje hrane različitim
nutrijentima u svijetu se koristi već nekoliko desetljeća i pomoglo je spriječiti razne bolesti
poput rahitisa, pelagre i gušavosti. Cilj rada se temelji na odabiru određenih jela i namirnica i
restrikciji pojedinih namirnica zbog prevencije anemije. |
Sažetak (engleski) | Anemia is a condition that refers to decreased volume of red blood cells in the blood or
decreased amount of hemoglobin. The recommended amount of iron intake is 8 to 18
miligrams per day and the body best absorbs iron from animal and plant sources such as red
meat, chicken, fish, vegetables, cereales, fruit, legumes and nuts. Vitamin C and B group
vitamins have a positive effect on iron apsorption and there are also substances that negatively
affect the absorption of iron into the body such as oxalic acid, polyphenols, phytic acid and
calcium. Traditional anemia medicine uses a variety of herbs, natural teas, juices and
preparations that help prevent anemia. Enriching food with different nutrients has been used
in the world for several decades and has helped prevent various diseases such as rickets,
pellagra and goose. The aim of the paper is based on the selection of certain foods and
groceries and the restriction of certain groceries to prevent anemia. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:143:124250 |
Studijski program | Naziv: Menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2019-09-26 11:12:09 |