Naslov | Trendovi u prehrani |
Naslov (engleski) | NUTRITION TRENDS |
Autor | Martina Keranović |
Mentor | Nikolina Gaćina (mentor) |
Član povjerenstva | Jelena Žaja (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Dijana Mečev (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nikolina Gaćina (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik |
Datum i država obrane | 2020-09-28, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam |
Sažetak | U ovom radu obrađena je problematika suvremenih trnedova u prehrani, odnosno pripremi i
degustaciji jela. Prehrana je uvijek bila presudan element preživljavanja. Hrana znači sve ono
što se unosi u tijelo kako bismo nadoknadili utrošenu energiju ili potaknuli rast i razvoj
organizma, a može biti biljnog i životinjskog podrijetla. Hrana služi rastu, održavanju života,
obnavljanju organa i tjelesnoj aktivnosti. Za svoje potrebe ljudsko tijelo iz hrane crpi osnovne
sastojke hrane, odnosno hranjive sastojke, a to su: proteini, masti, ugljikohidrati, vitamini,
minerali i elementi u tragovima. Voda je također uključena u hranu, zbog svog univerzalnog
značenja za život. Zdrav i uravnotežen jelovnik trebao bi sadržavati odgovarajuće količine
svih navedenih skupina hrane. |
Sažetak (engleski) | This paper deals with the issue of modern food trends, ie preparation and tasting of dishes.
Nutrition has always been a crucial element of survival. Food means everything that we take
into the body to compensate for the energy expended or encourage the growth and
development of the organism, and can be of plant and animal origin. Food serves growth, life
support, organ renewal and physical activity. For its needs, the human body draws from food
the basic ingredients of food, ie nutrients, which are: proteins, fats, carbohydrates, vitamins,
minerals and trace elements. Water is also included in food, because of its universal
significance for life. A healthy and balanced menu should contain adequate amounts of all the
listed food groups. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:143:312653 |
Studijski program | Naziv: Turistički menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-09-30 06:37:20 |