Naslov | Određivanje sadržaja nitrata u svježem povrću |
Naslov (engleski) | Determination quanitity of nitrates in fresh vegetables |
Autor | Marko Matanović |
Mentor | Božica Japundžić-Palenkić (mentor) |
Član povjerenstva | Krunoslav Mirosavljević (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Božica Japundžić-Palenkić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nataša Romanjek Fajdetić (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Slavonskom Brodu (Poljoprivredni odjel) Slavonski Brod |
Datum i država obrane | 2019-09-25, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) |
Sažetak | Nitrati u tlu su ionski oblik dušika koji nastaje u ciklusu kruženja dušika. Nitrati iz tla
imaju važnu ulogu u hranidbi biljaka jer su jedan od oblika dušika koji omogućuje rast i razvoj
biljaka sudjelovanjem u izgradnji njihove organske tvari. Prisutnost i količina nitrata u povrću
ovisi o nizu čimbenika kao što su godišnje doba, intenzitet svjetlosti, temperatura, uvjeti rasta,
načinu korištenja gnojiva i skladištenje proizvoda.
Cilj rada je odrediti, lako pristupačnom metodom, sadržaj nitrata u svježem povrću. U
radu je korištena analitička metoda određivanja pomoću Reflectoquant® nitratnog testnog
uređaja i testnih trakica. Za određivanje sadržaja nitrata je korišteno svježe povrće odnosno
dijelovi koji se koriste u ljudskoj prehrani. Analizirano povrće (mrkva, kupus, krastavac, paprika,
rajčica, brokula i zelena salata) prikupljeno je iz lokalnih trgovačkih centara i lokalne tržnice.
Količina nitrata je bila najveća u zelenoj salati i kupusu, a najmanja u rajčici. |
Sažetak (engleski) | Nitrates in soil are an ionic form of nitrogen that occurs in the nitrogen cycle. Nitrates
from soil have an important role in plant nutrition because they are a form of nitrogen that allows
plants to grow and develop by participating in the construction of their organic matter. The
presence and quantities of nitrates in vegetables depends on a number of factors such as season,
light intensity, temperature, growth conditions, fertilizer use and storage.
The aim of the study was to determine, by an easily accessible method, the quantity of
nitrates in fresh vegetables. The analytical method of determination using the Reflectoquant®
nitrate test apparatus and test strips was used in the paper. Fresh vegetables respectively parts
used in human consumptio were used to determine the nitrate quantity. The analyzed vegetables
(carrots, cabbage, cucumber, peppers, tomatoes, broccoli and lettuce) were collected from local
shopping malls and the local market. Nitrate content was highest in lettuce and cabbage and
lowest in tomatoes. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:174:293789 |
Studijski program | Naziv: Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: Stručni specijalist inženjer / stručna specijalistica inženjerka ekološke poljoprivrede i ruralnog razvoja (struč. spec. ing. agr.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-06-26 10:40:13 |