Sažetak | Kako bi imali potpunu sliku standardizacije halal kvalitete, te samog značenja termina halal/haram bilo je potrebno u radu pojasniti kulturološko i tradicijsko naslijeđe pojedinih naroda te njihove vjerske zakonitosti koje se pored duhovnog također odnose i na apsolutno realno i materijalno, tako da hrana u pojedinim religijama ima vrlo bitnu, ne samo simboličnu oznaku, nego ona vrlo često dobiva i više značenje pa se upotrebljava kao oznaka najviših religijskih rituala i obreda. Tako je kruh kako u kršćanstvu, židovstvu tako i u islamu važan dio religijskog obrednog čina. U islamu npr. konzumiranje svinjskog mesa u bilo kojem obliku, kao i u židovstvu je strogo zabranjeno pa se oznaka pripadnosti jednoj ili drugoj religiji upravo ogleda i na tom polju. U radu se trebalo pojasniti što to znači sama riječ halal, koja je arapskog porijekla i označava ono što je dozvoljeno, ne samo u okviru prehrane u islamskoj religiji nego se odnosi na cjelokupan način života, na moralne, etičke i druge životne principe. Pored zabrane konzumiranja svinjskog mesa, i njegovih prerađevina, muslimanima nije dozvoljeno jesti bilo koju životinju koja je umrla prirodnim putem, iz razloga što je ta životinja morala od nečega biti bolesna. Muslimanima je strogo zabranjena krv životinja. U radu se govorilo i o kvaliteti hrane, ne samo halal, nego uopćeno i međunarodnim oznakama za nju. Ovaj dio rada nam je bio bitan kako bi ukazali na određene nepravilnosti u samom procesu dobivanja prehrambenih proizvoda, njihove prerade te skladištenja. U procesu proizvodnje hrane u današnjem vremenu profita i brze zarade, hrana je često onečišćena raznim pesticidima i nedozvoljenim tvarima ili u količini koji su štetni i opasni po život konzumenata. Certificiranje halal proizvoda ne odnosi se samo na to da proizvođač dobije halal certifikat kojim se podrazumijeva da određeni proizvodi nemaju primjese svinjskog mesa ni u najmanjim količinama ili alkohola, nego se odnosi i na to da takvi proizvodi u sebi ne sadrže ni štetne emulgatore ili nedozvoljene aditive. Halal prehrana je u današnjem vremenu vrlo tražena kako kod muslimanske populacije tako i kod drugih ljudi koji su svjesni da se zdravlje čuva i kvalitetnom prehranom, ali i zdravim načinom života. Ako se veliki broj ljudi bude toga pridržavao, onda ne čini dobro samo sebi nego i cijelom društvu. Pored halal prehrane, bilo je važno naglasiti kako na polju gospodarskog prosperiteta neke zemlje igra važnu ulogu i halal turizam, bankarstvo, kao i farmaceutska industrija ili kozmetička industrija koja ima halal proizvode. Smatramo kako halal (ono što je dozvoljeno) za razliku od hrama (ono što nije dozvoljeno) će imati sve više pristalica u svijetu, bez obzira na njihovu kulturološku ili religijsku pripadnost, upravo iz razloga što su ti proizvodi korisni zdravlju njihovih konzumenata. |