Sažetak | U ovom radu opisano je kroz dva konkretna slučaja kako i na koji način je poželjno posložiti prehranu osoba s pretilošću. Rad istražuje utjecaj pravilne prehrane kod pretilosti i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, te kolike pogodnosti donosi vježbanje kao glavni dio preventivne fizioterapije. Uzevši u obzir problematiku pretilosti i njezin negativan utjecaj na naše zdravstvene čimbenike, autor se odlučuje za mediteransku prehranu kao najbolji i najpristupačniji model prehrane za postizanje zdravih navika. Kroz rad se opisuju vodeće namirnice mediteranske prehrane, a poseban naglasak stavljen je na maslinovo ulje i crno vino. Osim prehrane, velika pažnja u radu posvećena je mogućnostima različitih načina tjelovježbi, proučavajući razne načine treninga kao i primjenu istih. U eksperimentalnom dijelu rada, a prije početka primjene mediteranske prehrane i tjelovježbe, kod dvoje ispitanika vršena su testiranja kondicije, antropometrijska mjerenja te biokemijska analiza krvi i urina. Nakon devedesetodnevnog istraživanja u kojem su napravljena tri antropometrijska mjerenja i dvije biokemijske analize, opisani su dobiveni rezultati s odgovorima na prethodno postavljena istraživačka pitanja. Kroz primjenu mediteranske prehrane i svakodnevne različite tjelesne aktivnosti, uspjelo se kod ispitanika povećati ispitane parametre kondicije, smanjiti tjelesnu težinu, te biokemijskom analizom utjecati na smanjenje razine lipida u krvi. Kao dodatna vrijednost ovog tipa istraživanja pokazalo se povećanje samopouzdanja te bolji osjećaj u vlastitom tijelu ispitanika. Zaključno, ovim radom potvrđena je teza kako se uz adekvatnu i balansiranu promjenu prehrambenih navika te minimalnom, ali redovitom tjelesnom aktivnošću, može pozitivno utjecati na zdravlje i tjelesnu kondiciju, što pridonosi duljem, produktivnijem i kvalitetnijem životu pojedinca u zajednici. |