Sažetak | Alergija na hranu je imunološka hipersenzitivna reakcija koja se javlja kao imunološki odgovor nakon konzumacije ili kontakta s određenim alergenom iz hranom. Alergeni u hrani su većinom bjelančevine ili manji dijelovi bjelančevina koje imunološki sustav prepozna kao neprijatelja organizmu i izaziva specifične reakcije, što rezultira karakterističnim simptomima. Iako su otkriveni mnogi rizični faktori (obiteljsku anamnezu, etnička pripadnost, spol, geografski položaj) koji su povezani s pojavom alergije na hranu još uvijek nije jasno što uzrokuje tako ubrzan rast prevalencije. Ljudi često miješaju alergijske reakcije s intolerancijama na hranu, koje za razliku od alergija nisu imunosno posredovane i uglavnom se pojavljuju radi urođenih enzimskih deficita kod ljudi. Alergija na hranu važan je javnozdravstveni problem koji utječe na djecu i odrasle u cijelom svijetu. Ima veliki utjecaj na kvalitetu života, nosi rizik od teških alergijskih reakcija, pa čak i smrti, ali ne postoje terapijski tretmani i učinkovite metode prevencije za nastanak alergija na hranu. Više od 170 različitih vrsta alergena u hrani su poznate kao mogući uzročnici reakcija, a više od 90% teških alergijskih reakcija odnosi se na osam najčešćih namirnica koje često nazivam ˝big eight˝. To su kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, soja, kikiriki, orašasti plodovi, žitarice i proizvodi od žitarica, morska i riječna riba, rakovi i školjke. Mogućnost liječenja i dalje ostaje ograničena te se na alergijske reakcije može se utjecati samo izbjegavanjem hrane koja sadrži određeni alergen ili liječenjem simptoma koji nastaju. Neki od preduvjeta smanjenja broja neželjenih alergijskih reakcija kod potrošača je informiranost kupaca te jasna i nedvosmislena istaknutost alergenih sastojaka na deklaraciji. Problem je i česti izostanak pravih informacija o nenamjerno dodanim alergenima. U ovom istraživanju je u odabranim uzorcima hrane određivana količina glutena pogodnom analitičkom tehnikom ELISA. Rezultati upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u proizvodima od žitarica u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača. |